Exministr dopravy Vladimír Kremlík Foto: Ministerstvo dopravy

ČAK podala kárnou žalobu na exministra a advokáta Vladimíra Kremlíka

Bývalý ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO) čelí kárné žalobě, kterou na něj podala Česká advokátní komora (ČAK). Uvedl to dnes server iHNED.cz. Kárné řízení inicioval právník Martin Janoušek, kterého Kremlík v médiích označil za člověka, jenž se ho coby ministra pokusil podplatit částkou 1,5 milionu korun za ovlivnění zakázky na auditora mýtného systému. Komoře vadí to, že Kremlík umožnil novinářům nahrání své schůzky s Janouškem.

Podání kárné žaloby potvrdil na dotaz ČTK tajemník komory Petr Čáp. „Předseda kontrolní rady České advokátní komory podal na advokáta JUDr. Vladimíra Kremlíka kárnou žalobu 3. srpna 2020,“ uvedl. Dodal, že další informace nemůže poskytnout, protože advokátní kárné řízení je neveřejné.

Podle serveru komora v žalobě uvedla, že Kremlík nezákonně zasáhl do soukromí jiného člověka a že porušil etický kodex vyplývající ze zákona o advokacii. Kremlík totiž letos v lednu pozval Janouška na schůzku, kde se ho na údajný dříve nabídnutý úplatek vyptával, a přitom údajně věděl, že novináři si budou setkání skrytě nahrávat. Záznam se objevil na serveru Seznam Zprávy krátce poté, co Kremlíka odvolal premiér Andrej Babiš (ANO) kvůli předražené zakázce na elektronické dálniční známky.

Kremlíkovo jednání nebylo podle komory poctivé, ale „spíše přímo záludné“. Ačkoliv měl Kremlík v předmětné době pozastavený výkon činnosti advokáta kvůli ministerské funkci, dodržování právních předpisů včetně zákona o advokacii se na něj i nadále vztahovalo. Otázkou, zda skutečně byl nabídnut úplatek, se ČAK v žalobě nezabývá.

„Nepřísluší mi veřejně komentovat jakékoliv procesní úkony orgánů České advokátní komory. Mám plnou důvěru v nestrannost a profesionalitu rozhodování orgánů komory,“ napsal serveru Kremlík.

Janoušek Kremlíkova tvrzení o úplatku popírá a kromě stížnosti u ČAK podal na Kremlíka i trestní oznámení. Už dříve naznačil, že rozvířením kauzy se muž mohl chtít udržet v úřadě.

(čtk)