Ministryně spravedlnosti Marie Benešová Foto: Tiskový odbor Pražského hradu

Benešová dočasně zprostila funkce soudce, který po nehodě odmítl test na alkohol

Někdejší předseda Krajského soudu v Českých Budějovicích Bohuslav Petr dočasně nesmí soudit. Funkce ho zbavila ministryně spravedlnosti Marie Benešová. Ta na něj už dříve podala kárnou žalobu. Petr měl v únoru autonehodu a po incidentu odmítl zkoušku na přítomnost alkoholu v dechu i krvi. „Mohu potvrdit, že paní ministryně s účinnosti od soboty 12. 9. dočasně zprostila JUDr. Petra výkonu funkce soudce,“ uvedl pro Českou justici mluvčí resortu Vladimír Řepka.

Soudce Bohuslav Petr byl zproštěn funkce do doby rozhodnutí kárného senátu Nejvyššího správního soudu. Ten minulý týden přerušil kárné řízení kvůli tomu, že se soudcem kvůli jeho autonehodě vede správní řízení českobudějovický magistrát. V žalobě Benešová Petrovi navrhuje jako trest odejmutí taláru. Při dočasném zproštění funkce bude pobírat polovinu platu.

Autonehoda se stala letos v únoru, kdy vůz soudce narazil do kamionu u obce Dasný. Petr po jízdě odmítl dechovou a následně krevní zkoušku na přítomnost alkoholu v krvi. Policie při vyšetřování v květnu incident překvalifikovala na podezření z trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky. Svědci uvedli, že před incidentem se pohyboval v budově krajského soudu a jevil známky opilosti.

Petr od začátku tvrdí, že alkohol před jízdou nepil a dechovou a krevní zkoušku odmítl kvůli tomu, že byl po nehodě v šoku. To, že ho svědci viděli a natočili na video před nehodou v budově soudu v indisponovaném stavu připisuje tomu, že se mu udělalo nevolno. Zkoušku prý odmítl kvůli tomu, že byl po nehodě otřesen.

Petr Krajskému soudu v Českých Budějovicích šéfoval až do roku 2013, poté byl jeho místopředsedou. Na funkci rezignoval letos v červnu.

Eva Paseková