Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová Foto: Facebook

Prezidentka Čaputová odvolá z funkce 63 soudců nad 65 let

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová rozhodla na návrh Soudní rady o odvolání 63 soudců, kteří dosáhli věku 65 let. Případy dalších 20 soudců posoudí hlava státu individuálně v následujících dnech. Informoval o tom mluvčí prezidentky Martin Strižinec.

„Kancelář prezidenta SR dnes odeslala oznámení o odvolání z funkce 63 soudců. Je mezi nimi 41 neaktivních a 22 aktivních soudců, „přiblížil mluvčí. V případě dalších 20 soudců adresovali předsedové soudů a předseda Soudní rady prezidentce žádost o zvážení odkladu jejich odvolání.

Prezidentka Čaputová 1. října jmenovala 12 nových slovenských soudců a promluvila při té příležitosti o důvěře ke slovenské justici. „Součástí soudcovského stavu se stávají ve chvíli, kdy si musí nově získávat a budovat důvěru veřejnosti. Nedávný průzkum veřejného mínění ukázal, že našemu soudnictví důvěřuje pouze šestnáct procent respondentů a nedůvěřuje mu až osmdesát procent dotázaných. Na tom, jak veřejnost momentálně vnímá stav soudnictví, noví soudkyně a soudci nenesou žádnou vinu, sami ale k jejímu obnovení a k posílení kreditu soudcovského stavu mohou velmi přispět. Přeji jim pevné zdraví, hodně sil a odvahy, aby přínos každé jedné soudkyně a soudce slovenské justici byl čerstvý a svěží, protože právě takový naše soudnictví potřebuje,“ uvedla.

Soudní rada SR schválila na zářijovém zasedání návrh na odvolání 82 soudců, kteří dosáhli věku 65 let a více. Cílem je podle předsedy rady Jána Mazáka odstranit a napravit protiprávní stav.

Jak připomněl, prezident může na návrh Soudní rady SR soudce odvolat, rada však návrh předložit musí. Prezidentka schválila také jeden návrh na odvolání z předešlého období.

(epa, tasr)