Deset a víc exekucí naráz mělo podle statistik komory loni 157.300 lidí. Průměrný dlužník měl zhruba šest exekucí Foto: archiv

Nárůst exekucí kvůli koronaviru? Komora odporuje neziskovkám a podnikatelům. Jde o nepodložené informace

Experti na dluhovou problematiku, podnikatelé a zástupci neziskových organizací očekávají kvůli koronavirové krizi novou vlnu exekucí. Vyzývají k úpravě exekučního systému. Uvedli to v otevřeném dopise, který adresovali premiérovi Andreji Babišovi (ANO). Podle Exekutorské komory ale aktuální data žádný nárůst počtu exekucí nenaznačují. „Aktuální data, která má EKČR k dispozici, a která důsledně sleduje, žádnému nárůstu exekucí nenasvědčují. Naopak, počet osob v exekuci, stejně jako počet zahájených exekucí, klesá,“ reagovala Komora. Na začátku každého dluhu je dlužník neplnící své závazky, dodávají zástupci profesní organizace.

Podle údajů Exekutorské komory bylo v Česku k 10. červnu 4,45 milionu exekucí. Mělo je 728.711 lidí, tedy téměř sedm procent obyvatel. Celkový dluh činil 327,26 miliardy korun. Loni přibylo 507.800 řízení, předloni 499.500. V letech po minulé krizi byl počet nových exekucí výrazně vyšší. V roce 2009 dosahoval 760.900, v roce 2011 pak 936.200.

„V souvislosti s dopady covidu-19 i přes všechna vládní opatření se s nastupující ekonomickou krizí nepochybně blíží další exekuční vlna. Nechceme černý scénář podobný poslední krizi, kdy bylo během roku zahájeno milion nových exekucí,“ uvedli zástupci signatářů.

Dopis premiérovi podepsaly čtyři desítky podnikatelů, expertů a neziskových organizací. Patří mezi ně třeba Charita ČR, Český helsinský výbor, Rada seniorů, podnikatelé Dalibor Dědek, Martin Hausenblas či Ondřej Krátký, sociolog Daniel Prokop, filozof Jan Sokol, advokát Petr Němec, ekonom Filip Pertold či odbornice na vzdělávání Klára Laurenčíková.

Exekutorská komora s odkazem na aktuální data uvedla, že lidí v exekuci i zahájených exekucí nyní ubývá. „Vzhledem ke koronavirové krizi je určitě potřeba čísla sledovat, ale nedůvodně strašit nárůstem o milion exekucí je v současné době pouze ničím nepodložená fabulace,“ uvedla komora ve stanovisku. Soudní exekutoři podle komory podléhají dohledu čtyř orgánů, což je nejvíce ze všech právnických profesí. Je naprosto nepřípustné démonizovat exekutory, kteří pouze vykonávají nařízení soudu, doplnila komora.

Ve sněmovně je nyní novela exekučního řádu i insolvenčního zákona. „Je ale třeba si uvědomit, že žádný systém nezmění, ani nemůže změnit nic na tom, jak exekuce vůbec vznikají. Na počátku je vždy dlužník, který dlouhou dobu nehradí své závazky a věřitel, který vyčerpal všechny možnosti, jak získat své prostředky zpět, a proto se obrátil na soud. Ten, pokud jeho nároky uzná, pověří soudního exekutora provedením exekuce. Je tedy naprosto nepřípustné démonizovat soudní exekutory, kteří pouze vykonávají nařízení soudu,“ upozorňuje komora.

EKČR také upozornila, že s ohledem na aktuální pandemickou situaci rozhodlo prezidium Exekutorské komory ČR již v říjnu letošního roku oslovit své členy s celou řadou doporučení. Je mezi nimi i apel, abys výjimkou případů zvláštního zřetele hodných nebyly prováděny soupisy a zajištění nebo převzetí movitých věcí, a to včetně vyklízení. Doporučení EKČR jsou dokonce nad rámec úpravy, kterou schválili zákonodárci.

Podle dostupných informací by ministerstvo spravedlnosti mělo dodat ucelený návrh změn novely exekučního řádu, který by pak podali poslanci. Projednávání ve Sněmovně by mohlo pokračovat na začátku prosince. Návrhy mají i opoziční strany. Piráti oznámili, že budou teritorialitu dál prosazovat.

(čtk, epa)