Věznice Plzeň - Bory Foto: vscr.cz

Benešová chce sto nových míst pro Vězeňskou službu

Vězeňská služba a justiční stráž by měla napřesrok získat o sto více tabulkových míst pro své příslušníky, celkem tedy 7605. Počítá s tím návrh ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO), který v pondělí projedná vláda. Na služební příjmy žádá ministryně pro bezpečnostní sbor přes 3,7 miliardy korun.

V letošním roce se počet tabulkových míst oproti roku 2019 neměnil, zůstal na počtu 7505. Ministerstvo financí s předloženým návrhem na navýšení míst souhlasí.

„Je-li pro rok 2021 požadováno navýšení početních stavů příslušníků o 100 míst, pak je tímto reagováno zejména na potřebu zajištění strážných a dozorců nově budovaných ubytovacích kapacit pro výkon trestu a výkon zabezpečovací detence,“ uvedlo ministerstvo v předkládací zprávě k návrhu. Připomnělo, že přeplněnost věznic stále přetrvává a v některých zařízeních dosahuje až 113 procent.

Podle aktuálních statistik Vězeňské služby je nyní za mřížemi 19.426 vězňů, z toho 17.753 odsouzených, 1570 vazebně stíhaných a 103 chovanců detenčních ústavů. V průměru je ve výkonu trestu zaplněno 99 procent kapacit, ve vazbě 82 procent a v detenci 108 procent.

(čtk)