Končící místopředseda Nejvyššího soudu Roman Fiala. Foto: Irena Válová

Fiala dnes končí ve funkci místopředsedy Nejvyššího soudu, nahradit by ho mohl Šuk

V pozici místopředsedy Nejvyššího soudu dnes po deseti letech končí Roman Fiala. Jeho mandát vypršel. Jméno nástupce není dosud známé. Pravomoc určit místopředsedu Nejvyššího soudu má prezident Miloš Zeman. Hrad zatím žádné jméno ani termín nezveřejnil. Podle důvěryhodných zdrojů České justice se jako o nástupci nejvíce spekuluje o předsedovi senátu Petru Šukovi. Jeho jméno ale zatím nikdo nechce oficiálně potvrdit.

Současný předseda Nejvyššího soudu Petr Angyalossy Zemanovu pravomoc respektuje. „Samozřejmě, pan prezident vybírá mého budoucího nejbližšího spolupracovníka, proto jsem se rozhodl nastínit mu svoji představu a před časem mu ji také sdělit,“ odpověděl  Angyalossy.

Jméno adepta odmítla před Vánoci prozradit ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO). „Nechci, aby se to ten člověk dozvěděl z novin. Ale je to skvělé jméno,“ uvedla v rozhovoru pro Lidové noviny. Angyalossymu podle svých slov už dříve poradila, aby nějaké jméno vybral a předložil Hradu.

Pětapadesátiletý Fiala byl ve funkci od 1. ledna 2011. Jmenoval jej prezident Václav Klaus. Nyní by se měl vrátit k práci soudce civilního kolegia Nejvyššího soudu.

Angyalossy nevidí problém v tom, že Fialův nástupce nepřevezme funkci hned od 1. ledna. Soud je podle předsedy stabilizovaný. Fialovi poděkoval za práci, kterou ve vedení Nejvyššího soud vykonal. „Požádal jsem jej, aby následně novému místopředsedovi pomohl co nejrychleji se ve funkci zorientovat. Roman Fiala s tím počítá a pomoc samozřejmě přislíbil,“ uvedl Angyalossy.

(čtk, pd, epa)