Abdalláh Ibráhím Diallo Reprofoto ČT

Nejvyšší soud přezkoumá trest pro Afričana za znásilnění na Litoměřicku

Nejvyšší soud (NS) přezkoumá verdikt nad Afričanem, jenž si má odpykat čtyři roky ve vězení za znásilnění nezletilé dívky na Litoměřicku. Před několika dny soud obdržel dovolání. O většině dovolání v trestních kauzách soud rozhoduje za několik týdnů, maximálně měsíců.

Abdalláh Ibráhím Diallo, jenž se narodil v Libyi, neúspěšně žádal o azyl v Německu, kde byl třikrát trestán. Do Česka přijel vlakem. V červnu 2019 po poledni na silnici u obce Lukavec zezadu uchopil za rameno patnáctiletou dívku, povalil ji do trávy a znásilnil. Při odchodu jí odcizil mobilní telefon.

Za znásilnění a krádež hrozilo cizinci až 10 let vězení. Okresní soud v Litoměřicích mu uložil dva roky vězení a také ústavní léčbu kvůli psychickému onemocnění. Krajský soud v Ústí nad Labem trest zpřísnil na čtyři roky.

Pachatel je podle pravomocného verdiktu trestně odpovědný, i když čin spáchal ve stavu zmenšené příčetnosti. Jeho ovládací schopnosti byly podle znalců v době skutku snížené, ale nikoliv vymizelé.

Cizince usvědčily výpovědi nezletilé a svědků. Při procesu uvedl, že si na událost nepamatuje. Jeho vyjadřování před soudem bylo často nesrozumitelné či zmatené.

(čtk)