Jihoafrická republika Foto: Pixabay

Balík: Zákaz vycestovat do JAR je za hranou a napadnutelný

Zákaz vycestovat do Brazílie nebo Jihoafrické republiky kvůli mutacím koronaviru, který ve středu vyhlásila vláda, je podle politologa a děkana Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně Stanislava Balíka za hranou. Podle něj je to bránění v opuštění republiky, což by mohlo být napadnutelné u soudu. Zabránění výjezdu navíc Balík považuje za nevymahatelné. Vláda lidem zakázala jet do zemí, odkud by mohli přivézt nové mutace koronaviru. V ČR se v posledních dnech objevilo podezření na několik případů nakažlivější jihoafrické mutace u lidí, kteří přijeli ze Zanzibaru.

Ministerstvo zdravotnictví zakázalo vycestování do zemí, jako Brazílie, Jihoafrická republika, Keňa, Mosambik, Tanzanie, Zanzibar nebo Zambie. „Byl jsem tím hodně překvapený. Pochopil bych, kdyby se zakázal příjezd z určitých zemí, ale kdyby se teď člověk rozhodl přestěhovat do Brazílie, tak proč by nemohl. Mám za to, že je to za hranou a nesplňuje to princip ochrany, kterým se vláda zaklíná,“ řekl Balík.

Pokud by byl zakázaný příjezd z rizikových zemí, bylo by podle něj na každém, jestli se rozhodne vycestovat. „Takhle mi to ale přijde jako bránění volného opuštění republiky. Navíc je to nevymahatelné. Když by člověk odjel třeba do Německa a z Německa do Jihoafrické republiky, tak kdo to zakáže,“ řekl Balík.

Podle něj je věc napadnutelná i u soudu. „Myslím si, že sám premiér (Andrej Babiš) to sám před časem uznal, že loni na jaře to se zákazem vycestování přešvihli a nebylo to ústavně komfortní. Mám ale pocit, že se tedy vůbec nic nezměnilo,“ dodal Balík.

Opatření zkritizoval také Ladislav Vyhnánek z Právnické fakulty Masarykovy univerzity v Brně. Ze zákona o ochraně veřejného zdraví podle něj jasně plyne, že ochranná opatření se mají provádět na českém území, například formou karantény pro osoby přijíždějící do země.

Vyhnánek poukázal i na problematickou formulaci, podle níž zákaz dopadá na „všechny občany České republiky a cizince s bydlištěm na území České republiky“. „Opatření se explicitně snaží regulovat i chování občana ČR, který delší dobu žije například v Etiopii, chce cestovat do Keni, přičemž do ČR v dohledné době ani jet nehodlá. To je již z hlediska teritoriální působnosti v tomto případě zcela absurdní,“ sdělil.

Ministerstvo zdravotnictví zavedlo opatření jako reakci na hrozbu zavlečení brazilské a jihoafrické mutace koronaviru na české území. V ČR se v únoru objevila první podezření na jihoafrickou mutaci koronaviru právě u lidí, kteří se vrátili ze zájezdu ze Zanzibaru.

(čtk)