Ústavní zákon o bezpečnosti ČR stanoví, že vláda může vyhlásit nouzový stav maximálně na 30 dnů a že jej lze prodloužit pouze po souhlasu Poslanecké sněmovny Foto: Pixabay

Ústavní experti: K vyhlášení nového nouzového stavu je nutná nová situace

Ústavní právník Jan Wintr trvá na tom, že nové vyhlášení nouzového stavu vládou by bylo v současné situaci v rozporu s ústavním zákonem o bezpečnosti ČR. Bylo by totiž evidentním obcházením Poslanecké sněmovny. Nový nouzový stav lze podle něj vyhlásit, až pokud nastane nová situace, tedy například zhoršení pandemie. Do té doby má stát aktivně chránit občany mimořádnými opatřeními ministerstva zdravotnictví, případně vyhlášením stavu nebezpečí v jednotlivých krajích podle krizového zákona. Obdobný názor má i další ústavní expert Jan Kysela.

Ústavní zákon o bezpečnosti ČR stanoví, že vláda může vyhlásit nouzový stav maximálně na 30 dnů a že jej lze prodloužit pouze po souhlasu Poslanecké sněmovny. Sněmovna ve čtvrtek souhlas s dalším prodloužením odepřela, a nouzový stav tak skončí 14. únorem. „Kdyby šlo ustanovení zákona vykládat tak, že vláda pokrčí rameny a vyhlásí nouzový stav nový, činí to tuto právní úpravu nepoužitelnou,“ podotkl Wintr.

Nouzový stav tedy podle něj nelze za těchto okolností prodloužit ani vyhlášením nového. „Vláda by Sněmovnu vůbec nepotřebovala. Takový výklad by byl hloupý a proti duchu článku 6 zákona,“ uvedl.

To, že ústavní zákon nové bezprostřední vyhlášení nouzového stavu výslovně nezakazuje, není podle Kysely podstatné. „Ústavní předpisy upravují zmocnění, ne zákazy. Těžko očekávat, že ústavní zákon o bezpečnosti ČR stanoví nutný souhlas k prodloužení a současně výslovně zakáže vyhlásit nový stav den po uplynutí předchozího, když skončil v důsledku nevůle Poslanecké sněmovny,“ napsal ČTK.

S Wintrem se shodl i na tom, že vláda se může k nouzovému stavu vrátit, pokud se ukáže, že stav nebezpečí a kompetence ministerstva zdravotnictví nestačí. „Teď by to bylo obcházení ústavního zákona o bezpečnosti. Navíc je možné upravit zákony tak, aby lépe sloužily,“ dodal Kysela.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) dnes uvedl, že pokud hejtmani požádají vládu podle krizového zákona o nové vyhlášení nouzového stavu kvůli epidemii covidu-19, kabinet jim pravděpodobně vyhoví.

„Že to chtějí hejtmani, není dostatečně nová situace pro vyhlášení nouzového stavu,“ reagoval Wintr. „Nebezpečí je pořád totožné – tedy že hrozí pandemie,“ upozornil.

Kabinet může některá opatření proti šíření koronaviru převést pod režim zákona o ochraně veřejného zdraví. Někteří hejtmani už oznámili, že chtějí ve svých regionech vyhlásit stav nebezpečí, který umožňuje například regulovat pohyb obyvatel nebo nařizovat pracovní povinnost. Stav nebezpečí vyhlašuje maximálně na 30 dní hejtman, v hlavním městě primátor. Musí o tom neprodleně informovat vládu, ministerstvo vnitra a sousední kraje. Se souhlasem vlády může stav nebezpečí prodloužit. Krizový zákon také stanoví, že „není-li možné účelně odvrátit vzniklé ohrožení v rámci stavu nebezpečí, hejtman neprodleně požádá vládu o vyhlášení nouzového stavu“.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) ve čtvrtek varoval, že zrušení nouzového stavu může do 14 dnů způsobit přetížení nemocnic, protože na celostátní úrovni nebude možné vyhlásit nejdůležitější opatření proti epidemii.

(čtk)