Hlavní líčení v případu soudce Elischera Foto: Eva Paseková

Hlavní podezřelý z případu soudce Elischera byl propuštěn z vazby

Nguyen Quoc Hung, který je hlavním podezřelým v případu soudce Vrchního soudu v Praze Ivana Elischera, byl dnes propuštěn z vazby. České justici to potvrdila jeho obhájkyně Lucie Kýčková s tím, že uplynula maximální tříletá lhůta vazby.

„Pan Hung byl dnes okolo poledne propuštěn z pankrácké věznice,“ sdělila České justici Kýčková. Stalo se tak bez jakýchkoliv záruk, tedy bez kauce, dohledu či zákazu vycestování. Právě kauce a další záruky byly Hungem a jeho rodinou – synem a dcerou – opakovaně nabízeny v žádostech o jeho propuštění z vazby. Senát soudkyně Městského soudu v Praze Veroniky Cukerové však vždy shledal důvody pro její trvání.

Naposledy tak rozhodl 12. února.

Rozhodování senátu Cukerové o vazbě Hunga podrobil kritice nadřízený VS v Olomouci, který dokonce pohrozil tím, že bude senátu rozhodování odebráno.

Státní zástupce v obžalobě tvrdí, že soudce Elischer od roku 2013 dlouhodobě vycházel vstříc požadavkům svého přítele Hunga, pro kterého v neveřejných rejstřících lustroval pachatele z řad Vietnamců. V několika případech pak podle obžaloby měl stíhaným Vietnamcům zmírnit za úplatek trest a v jedné kauze údajně naopak tresty zvýšil ze msty, protože obžalovaní nepřistoupili na nabídku jeho „služeb“.

Petr Dimun