Příslušníci Vězeňské služby Foto: Vězeňská služba

Ministerstvo spravedlnosti ani Vězeňská služba zatím netestují

Ministerstvo spravedlnosti ani Vězeňská služba (VS) zatím nepřikročily k testování pracovníků na covid-19. Mluvčí ministerstva Vladimír Řepka dnes uvedl, že periodické testování úřad zahájí na začátku příštího týdne. S testováním už naopak začala například Česká advokátní komora nebo Městský soud v Praze. Jeho mluvčí Adam Wenig sdělil, že soud v tomto ohledu nezaznamenal žádné větší problémy. Vězeňská služba začne testy do jednotlivých věznic distribuovat ve čtvrtek.

Povinnost testovat své zaměstnance mají od dnešního dne veřejné úřady s 50 a více pracovníky. Od 17. března nebudou zaměstnanci bez negativního testu na nemoc covid-19 vpuštěni na pracoviště.

„Ministerstvo spravedlnosti již od minulého týdne podniká kroky k organizačnímu a materiálnímu zajištění realizace pravidelného testování zaměstnanců. Bude se jednat o zaměstnance, kteří budou vykonávat pracovní činnost prezenčně. Jejich počet byl omezen na desítky,“ napsal Řepka s tím, že ostatní zaměstnanci vykonávají práci z domu.

Vězeňská služba dostane od státu testovací sady, které jí dodají hasiči. „Veškeré testy budou uložené v centrálním skladu VS ČR, odkud je zítra (ve čtvrtek) začneme distribuovat do jednotlivých našich zařízení. V pátek tedy budou již i všechny věznice a vazební věznice disponovat potřebným množstvím testů a podle možností budou moci začít s testováním svých zaměstnanců,“ sdělila dnes mluvčí bezpečnostního sboru Markéta Prunerová. Jednotlivé věznice už jsou podle ní na testování připravené jak po technické, tak po personální stránce.

Prunerová doplnila, že testování se bude týkat všech zaměstnanců. „Každý bude testován minimálně jednou týdně,“ popsala. V bezpečnostním sboru v současnosti pracuje 11.347 lidí.

Testovat své zaměstnance začala již od pondělí 8. března také Česká advokátní komora. „Pro naše zaměstnance jsme zajistili bezplatné testování ve smluvním zdravotnickém zařízení a zatím jsme nezaznamenali žádné problémy,“ uvedl tajemník ČAK JUDr. Petr Čáp pro Advokátní deník. Zaměstnanci se v den odběru již plynule objednávají na další test nebo si rezervují hned několik termínů předem pro příští týdny, aby vše probíhalo plynule a interval mezi nimi nebyl delší než 7 dní. Smyslem všech těchto opatření není jen dostát vyhlášeným vládním nařízením, ale pravidelným testováním zaměstnanců v kombinaci s home office hlavně zajistit plynulý chod Komory a standardní servis pro advokáty, na který jsou zvyklí.

Pražský městský soud, který je největším soudem v ČR, zajišťuje zaměstnancům pravidelné testování prostřednictvím zdravotnického zařízení, a to na svých vybraných pracovištích.

„Soud bude současně zajišťovat pravidelné testování svých zaměstnanců prostřednictvím testů na stanovení přítomnosti antigenu viru SARS-CoV-2, které lze použít laickou osobou,“ sdělil Wenig. Samotesty podle něj soudu přislíbilo dodat ministerstvo spravedlnosti, a to bezplatně. „Pokud by soud neobdržel avizované samotesty, je připraven je sám zakoupit tak, aby byly dodrženy stanovené termíny,“ dodal. O testování na soudech již Česká justice informovala.

Z ministerstev testuje své zaměstnance již od pondělí ministerstvo průmyslu a obchodu. Kapacity odběrného místa, které se nacházejí přímo v sídle úřadu, úřad nabídl například také pracovníkům Správy státních hmotných rezerv. V úterý s testováním zaměstnanců začalo ministerstvo zdravotnictví, dnes se přidávají ministerstva zahraničních věcí, dopravy nebo obrany.

Povinné testování kvůli zabránění šíření koronaviru začalo minulou středu ve velkých podnicích nad 250 zaměstnanců a firmy ho musí u všech pracovníků dokončit do 12. března. Minulý pátek měly začít s testováním i společnosti s 50 až 249 zaměstnanci a dokončit ho musí 15. března. Povinné testování se netýká lidí pracujících z domova a těch, kteří v posledních třech měsících prodělali nemoc covid-19. Nemusí se mu podrobit ani lidé, kteří mají potvrzení o očkování.

(čtk, epa)