Žena se brání, že neporušila žádné nařízení ani nikoho nenakazila Foto: Unsplash

Pražské soudy testují přes zdravotnická zařízení i samotesty

Pražské soudy testují své zaměstnance na koronavirus prostřednictvím smluvních zdravotnických zařízení a také samotesty. Očekávají, že další testy jim dnes dodá ministerstvo spravedlnosti. Ministerstvo spravedlnosti sdělilo, že justičním složkám celkem distribuovalo 49.175 testů. Například Obvodní soud pro Prahu 2 ale upozornil, že testování ministerskými testy bude vyžadovat součinnost pověřeného zaměstnance, kterého soud nemá k dispozici.

Od středy nebudou smět zaměstnanci veřejných úřadů s 50 a více pracovníky na pracoviště bez negativního testu na covid-19. Mluvčí ministerstva Vladimír Řepka napsal, že zmíněný počet testů úřad rozdělil mezi soudy, státní zastupitelství či střediska Probační a mediační služby po celé republice. „Testy byly předány zástupcům složek 12. a 15. března,“ uvedl. Vězeňská služba obdržela testy přímo od ministerstva vnitra, a to 33.950 kusů.

Ředitelka správy Obvodního soudu pro Prahu 2 Marcela Pröllerová dnes dopoledne uvedla, že soud si samotesty už dříve zakoupil sám, protože mu ministerstvo žádné testy nedodalo. Zaměstnanci si mohou vybrat mezi touto variantou a testováním u závodního lékaře po telefonickém objednání. „Samotestovací sady vydáváme od pátku a je zřejmé, že zaměstnanci budou upřednostňovat tuto variantu,“ podotkla.

„Kapacitně zatím zvládáme, ale jsme na začátku. S testováním je samozřejmě spojena administrativní agenda – to znamená hlídat, aby každý zaměstnanec byl jedenkrát během sedmi dnů otestován, a evidovat ty, kteří již covid-19 prodělali, neboť jich se testování v devadesáti dnech po prodělaném onemocnění netýká,“ popsala.

Pražský městský soud stihl v minulém týdnu otestovat zhruba polovinu zaměstnanců, uvedl mluvčí instituce Adam Wenig. „Všichni testovaní měli negativní výsledek,“ sdělil s tím, že povinné testování se týká soudců a všech zaměstnanců soudu včetně přísedících. Negativní výsledek mohou doložit i PCR nebo antigenním testem i z jiného zdravotnického zařízení.

Žádný pozitivní výsledek nezaznamenal při prozatím dvojím antigenním testování ani Vrchní soud v Praze. Předminulý čtvrtek otestoval ve spolupráci s vinohradskou nemocnicí 92 lidí, minulý čtvrtek pak 130, a to pokaždé v předsálí velké porotní síně. „Abychom předešli kumulaci více osob čekajících na testování, bude od tohoto týdne testování probíhat v jiném režimu, a to v rámci jednotlivých soudních úseků. Tento týden proběhne již testování samotesty,“ napsala mluvčí soudu Kateřina Kolářová.

Zatímco u městského nebo pražského vrchního soudu vznikaly minulý týden kvůli testování delší fronty, obvodní soudy tyto komplikace nehlásí.

Obvodní soud pro Prahu 5, kde se testování týká zhruba 130 lidí, využil služeb závodního lékaře. „Začali jsme minulý týden. Toto testování organizuje pověřená osoba, která zaměstnance volá po patrech. Dlouhé fronty se netvoří. Otestovaní lidé se nemísí s neotestovanými. Lidé po testu odchází do své kanceláře, kde vyčkají výsledku sděleného telefonicky,“ sdělila předsedkyně soudu Andrea Lomozová. Dodala, že ti, kteří v pondělí nebudou v práci, budou od úterka testováni samotesty. „Ty bychom měli obdržet dnes,“ uvedla.

Na kombinaci zdravotnického zařízení a samotestů spoléhá také Obvodní soud pro Prahu 3. „Předpokládáme, že jedním či druhým způsobem se bude muset otestovat asi 60 zaměstnanců. Zbývajících zhruba 20 zaměstnanců covid už prodělalo nebo se podrobilo testování jiným způsobem anebo jsou už očkovaní,“ popsal šéf instituce Radek Mařík.

Samotné ministerstvo spravedlnosti začalo své zaměstnance testovat k dnešnímu dni. Vnitro mu k tomu poskytlo tisícovku antigenních testů. Testování se týká 240 lidí a uskuteční se pravidelně jednou týdně.

(čtk)