Příslušníci Policie ČR Foto: Tiskový odbor Policie ČR

Přetížený web ministerstva vnitra spadl, lidé potřebují formuláře pro cesty z okresu

Portál ministerstva vnitra dopoledne spadl. Web je přetížený, uvedl na dotaz České justice Jakub Trčka z NAKIT. Z webu vnitra si lidé stahují formuláře, které musí povinně předkládat policistům při cestách z okresu do okresu. Policisté odmítají přijímat formuláře v elektronické podobě. Přibližně od 12:30 oba weby opět fungují.

S webem ministerstva vnitra ani Policie ČR nebylo možné dopoledne se spojit. Portál přesměrovával lidi na web Národní agentury pro komunikační a informační technologie NAKIT. Web vnitra přitom vydával „hlášku“, že je zrušený, přejmenovaný, neexistuje nebo dočasně nedostupný.

„Stránky ministerstva vnitra jsou přetížené, doporučujeme veřejnosti  www.covid.gov.cz,“ uvedl na dotaz České justice Jakub Trnka z NAKIT.

Na tomto webu si lze rovněž povinné formuláře pro cesty mezi okresy, které jsou přílohou vládního usnesení, stáhnout.

Zhruba od 11:30 byly několik desítek minut nedostupné také webové stránky policie. Při pokusu o připojení na policejní web je uživatel nejprve přesměrován na stránky Národní agentury pro komunikační a informační technologie (NAKIT).

Vláda od pondělka výrazně omezila volný pohyb obyvatel. Hranice okresů lze překročit kvůli cestě do práce, k lékaři nebo na úřad. Vycházky, běh a další aktivity jsou do 21. března možné jen na území obce, v níž dotyčný žije.

Při cestě do práce mimo okres bydliště je třeba se prokázat potvrzením zaměstnavatele, které lze vystavit i na určité období. Alternativou je pracovní smlouva nebo zaměstnanecký průkaz, pokud je z nich jasné, že pracovník potřebuje cestovat do jiného okresu. Pro cestu k lékaři či na úřad mimo okres je potřeba formulář nebo čestné prohlášení s místem, časem a cílem cesty.

Irena Válová