Pohraniční stráž na hermeticky uzavřených hranicích před rokem 1989. Na „čáře" umírali lidé. Ilustrační snímek Foto: Pixabay

Soud potrestal bývalou exekutorku Studenou 8,5 lety vězení

Olomoucký krajský soud dnes potrestal bývalou přerovskou soudní exekutorku Jitku Studenou za zpronevěru a zneužití pravomoci úřední osoby 8,5 roku vězení. O rozsudku dnes informovala Česká televize. Žena podle soudu způsobila škodu přes 26 milionů Kč. Peníze získané z exekuční činnosti posílala na chod exekučního úřadu, jeho rekonstrukci i na bankovní účet svého přítele. Rozsudek je nepravomocný, uvedla ČT. Bývalé exekutorce hrozil až dvanáctiletý trest.

Soud se případem zabýval od července loňského roku. Podle žalobce Petra Mazálka zmařila žena vyplácení peněz v 281 exekučních řízeních a způsobila tak škodu přesahující 26 milionů korun. Obžaloba postihovala jednání šestapadesátileté bývalé přerovské soudní exekutorky při výkonu exekuční činnosti v letech 2009 až 2013. Studená podle žalobce jako jediná rozhodovala o odchozích platbách a výběrech peněžní hotovosti, tato vymahatelná plnění však nevyplácela, ale používala na chod úřadu, na rekonstrukci úřadu v Komenského ulici v Přerově nebo je převáděla na bankovní účet svého přítele.

Svým jednáním bývalá exekutorka poškodila podle žalobce jednotlivce, státní správu i řadu firem. S nárokem na finanční odškodnění se připojilo ministerstvo spravedlnosti, banky či okresní správa sociálního zabezpečení. Z firem jde především o pivovarnickou skupinu středomoravských pivovarů PMS Přerov, do které spadá Pivovar Litovel, Pivovar Zubr a Pivovar Holba z Hanušovic.

Rozsáhlý případ mapovali policisté několik let. Na kauzu se zaměřili jihomoravští specialisté z odboru hospodářské kriminality na základě žádosti o změně místní příslušnosti kvůli možné podjatosti jejich kolegů. Ze seznamu exekutorů podle webu profesní komory Studená vypadla v roce 2013, v jejím obvodu ji nahradil jiný exekutor.

(čtk)