Někdejší náměstek pražského vrchního státního zastupitelství Libor Grygárek Foto: archiv

Grygárek u soudu zkritizoval medializaci svého trestního řízení

Bývalý náměstek pražského vrchního státního zastupitelství Libor Grygárek dnes u soudu zkritizoval masivní medializaci svého trestního řízení. Mimo jiné uvedl, že někteří novináři znali obsah jeho obvinění dříve než on. Za nezákonné stíhání žádá po státu odškodné v celkové výši 3,5 milionu korun. V žalobě Grygárek tvrdí, že stát zasáhl do jeho profesní, rodinné i zdravotní sféry. Zmiňuje i posttraumatickou poruchu. Poukázal také na to, že nemohl 14 měsíců pracovat jako advokát.

Někdejší náměstek vrchního státního zástupce Vlastimila Rampuly čelil od roku 2013 obvinění za údajné zneužití pravomoci v souvislosti s lobbistou Romanem Janouškem a jeho švýcarskými konty. Jeho stíhání však nakonec zastavily soudy – částečně proto, že žalovaný skutek nebyl trestným činem, a zčásti kvůli promlčení. Grygárek vinu od počátku odmítal a opakovaně si stěžoval na průtahy v trestním řízení.

Poté, co Grygárek podal žalobu kvůli odškodnění, mu ministerstvo spravedlnosti dobrovolně přiznalo 480.000 korun a omluvilo se mu. Více peněz vyplatit odmítá.

Grygárek dnes uvedl, že stát mu dal 6000 korun za měsíc stíhání. Podotkl, že stíhání trvalo o měsíc déle, než stát vypočítal – celkem 81 měsíců. „Naše představy jsou jiné,“ uvedl k částce, kterou požaduje jako odškodné.

„K masivní medializaci došlo zejména kvůli tomu, že informace o lživých a vykonstruovaných obviněních mé osoby byly podsouvány spřízněným novinám za účelem masivní skandalizace mojí osoby,“ prohlásil. Řekl, že když mu policejní kurýr přivezl v prosinci 2013 sdělení obvinění k němu domů, byl u toho i štáb České televize, který už obsah obvinění znal. Ve stejnou dobu pak podle něj informaci o obvinění poskytl šéf olomouckých vrchních státních žalobců Ivo Ištvan dvěma novinářům Respektu.

Grygárek dále označil za „bizarní, cynické a nehorázné“ stanovisko, že k zásahu do jeho rodinného života nedošlo, protože se mu nerozpadlo manželství.

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových míní, že medializaci případu nelze vyčítat státu. „Zájem médií nemohl být překvapující s ohledem na funkci a společenské postavení žalobce (Grygárka). Pokud se o něm někdo lživě vyjadřoval, nechť se újmy domáhá vůči těmto osobám,“ poznamenala dnes Petra Sklenářová z úřadu. Uvedla také, že úřad nepopírá zásah do Grygárkovy rodinné sféry. „Rozporujeme ale, že zásah byl tak markantní, jak žalobce tvrdí,“ vysvětlila.

Soudce jednání odročil na 1. července, kdy vyslechne Grygárka a také jeho syna. Zabývat se bude také zprávou od Grygárkovy lékařky.

O propojení Rampulova náměstka Grygárka a podnikatele Janouška opakovaně psala média. Koncem roku 2011 vyšlo najevo, že Grygárek jednal s Janouškem v době, kdy pražské vrchní státní zastupitelství řešilo pět případů, jež se lobbisty týkaly. Švýcarská prokuratura dříve Janouškovi zablokovala tamní účty kvůli podezření z praní špinavých peněz v celkové výši dvou miliard korun. Švýcaři ale případ v roce 2010 odložili. Olomoučtí státní zástupci v obžalobě z února 2018 mimo jiné tvrdili, že Grygárek v Česku v rámci právní pomoci vyžádané ze švýcarské strany nedal pokyn k řádnému objasnění případu a že existuje podezření, že tak postupoval záměrně kvůli osobním vztahům.

Grygárek podal v souvislosti se svým stíháním žalobu také na někdejšího šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Roberta Šlachtu. Chce po něm omluvu a půl milionu korun za to, co o něm Šlachta uvedl ve své knize. Šlachta v ní mimo jiné tvrdí, že Grygárek podával vlivným lobbistům, politikům a manažerům informace z jejich policejních spisů a že si díky tomu mohl pořídit drahý byt v centru Prahy. Bývalý policista také napsal, že někdejší Rampulův náměstek úmyslně zamlčel trestnou činnost lobbisty Janouška před švýcarskými orgány.

V minulosti Grygárek figuroval také v soudním sporu se současnou ministryní spravedlnosti Marií Benešovou (za ANO), která ho označila za součást justiční mafie.

(čtk)