Mgr. JINDŘICH VOBOŘIL, Pg.Dip., patří mezi přední tuzemské odborníky na drogovou problematiku Foto: Jindřich Vobořil

Expert doufá, že verdikt o stanovení trestného množství nedopadne na nemocné

Bývalý národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil doufá v to, že dnešní rozhodnutí Ústavního soudu o stanovení trestného množství omamných látek nedopadne na nemocné či těžce závislé a nepovede k jejich kriminalizaci. Podle Vobořila by nynější situace mohla být i příležitostí pro otevření debaty o případném povolení regulovaného užívání konopí za velmi přísných podmínek.

Ústavní soud dnes zrušil část trestního zákoníku, podle které vláda stanovila omamné a psychotropní látky i jejich trestné množství. Okresní soud v Chrudimi navrhoval škrtnout několik ustanovení kvůli pojmu „množství větší než malé“. Paragrafy se týkaly pěstování a držení rostlin pro vlastní potřebu. Soudci ale tyto návrhy zamítli. Podle rozhodnutí vláda nemůže trestné množství určovat a může to stanovit jen zákonodárce. Pojem „množství větší než malé“ odlišuje trestné činy od přestupků. Soudy se při posuzování kauz budou řídit judikaturou.

„Nejdůležitější je, aby rozhodnutí nedopadlo na nemocné, abychom lidi netrestali za nesmysly. Původní záměr byl nekriminalizovat nemocné,“ uvedl Vobořil, který vede Think tank racionální politiky závislostí. Podotkl, že v sousedním Německu rozhoduje soudce a při řešení případů vychází z praxe a konkrétní situace.

Například marihuanu užívají pacienti s psychiatrickými diagnózami, roztroušenou sklerózou či rakovinou. Podle Vobořila je množství nutné posuzovat podle jednotlivých případů.

Pokud by měl trestné množství stanovit Parlament, rozhodování by mohlo být podle šéfa think tanku spíš politické, ne odborné. Výsledek by záležel na složení komor, zda by bylo liberálnější, nebo konzervativnější. Vobořil míní, že podobná soudní rozhodnutí mohou být i příležitostí k debatě o případném povolení užívání za velmi přísných pravidel. „Přísná regulace je lepší než prohibice. Ukazuje se, že je to funkční model a přináší lepší výsledky,“ dodal šéf think tanku.

(čtk)