Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman Foto: Tiskový odbor NSZ

Šéf žalobců odmítá překročení kompetencí při informování o kauze Vrbětice

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman si v souvislosti s vyšetřováním kauzy Vrbětice není vědom žádného pochybení ani překročení svých kompetencí při veřejném vystupování. Uvedl to dnes na webu. Doplnil, že o záměru ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO) podat na něj kárnou žalobu se dozvěděl pouze z médií a nemůže se k němu blíže vyjádřit. Šéf dozorového Krajského státního zastupitelství v Brně Jan Sladký sdělil, že informace ke kauze Zeman získával legitimním způsobem a že je při jednáních s ústavními činiteli využíval vždy na základě předchozích konzultací s dozorovým státním zástupcem i se Sladkým. Premiér Andrej Babiš (ANO) řekl serveru Lidovky.cz, že ke kárné žalobě nelze přistoupit.

Zeman ve vyjádření napsal, že postup při podávání informací odpovídal běžnému postupu jako u jiných kauz. „Klíčové bylo posouzení veřejného zájmu na informování veřejnosti. Dozorový státní zástupce dospěl k závěru, že tento veřejný zájem je dán. Jako představitel veřejné žaloby jsem zpřístupnil veřejnosti informace zpracované Krajským státním zastupitelstvím v Brně v rozsahu určeném ke zveřejnění,“ uvedl.

Benešová o úmyslu podat na Zemana kárnou žalobu hovořila v poslední době v médiích opakovaně. Server Novinky.cz dnes zveřejnil její vyjádření, že Zeman „zcela určitě“ porušil svým veřejným vystoupením k vrbětické kauze zákon o státním zastupitelství, protože ve věci není dozorovým ani dohledovým státním zástupcem. Ministryně zopakovala, že se Zeman „pasoval do role jakéhosi generálního prokurátora“. Podle ní předjímal výsledek živé kauzy.

„Obecné vyjádření o možných závěrech trestního řízení nepovažuji za předjímání,“ reagoval ve svém prohlášení Zeman. „V případech s mezinárodním přesahem je Nejvyšší státní zastupitelství činné, pokud je třeba zajistit koordinaci mezinárodní justiční spolupráce. Upozornit na rizika a nejistý výsledek takové justiční spolupráce s Ruskou federací nepovažuji za překročení svých pravomocí,“ podotkl.

Čtěte také: Je čas vyměnit nejvyššího státního zástupce?

Premiér Babiš řekl serveru Lidovky.cz, že s postupem Benešové nesouhlasí. „Jsem přesvědčen, že k podání kárné žaloby není možné přistoupit. Pavel Zeman byl na schůzky přizván. A to i na jednání vlády z důvodu záštity dané instituce. Nikdy se neřešil trestní spis,“ uvedl.
S Benešovou už o věci mluvil a ministryně mu sdělila, že podnět k podání kárné žaloby obdržela od právního zástupce zbrojařské firmy Imex Group, která měla pronajaté vrbětické sklady. „Ona se tím musí z úřední povinnosti zabývat. Tento zástupce podává různé podněty a oznámení na různé vysoké funkcionáře. Podnět bude prověřen,“ dodal. Trestnímu oznámení od Imex Group čelí kvůli údajnému úniku informací i policejní prezident Jan Švejdar.

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová Reprofoto: ČT

Pirátský poslanec Jakub Michálek chce, aby Benešová svůj záměr vysvětila příští středu na sněmovním podvýboru pro justici. „Ministryně Benešová roky přehlíží a obhajuje střet zájmů premiéra Andreje Babiše, takže její kárná žaloba nepůsobí příliš důvěryhodně. Nemohu se zbavit dojmu, že paní ministryně nemá na práci nic jiného než ostřelovat státní zástupce, šířit konspirační teorie či hájit dotace pro Agrofert,“ sdělil Michálek. Podle něj Benešová sama šířila dezinformace. Ministryně v rozhovoru pro server Novinky.cz mimo jiné uvedla, že vyšetřovacích verzí v kauze výbuchu ve Vrběticích může být i více než dvě.

U vrbětické kauzy vykonává dozor nad zachováním zákonnosti v přípravném řízení státní zástupce zlínské pobočky Krajského státního zastupitelství v Brně, dohledovým státním zastupitelstvím je tedy olomoucké vrchní státní zastupitelství.

„Pan nejvyšší státní zástupce dohled nevykonává, nemůže nám dávat žádné závazné pokyny, pouze jako osoba, která stojí v čele soustavy státního zastupitelství, od nás legitimním způsobem získává informace o této výjimečné trestní věci,“ vysvětlil šéf brněnských krajských žalobců Sladký. Doplnil, že základní informace o kauze jsou Zemanovi průběžně poskytovány na základě příslušných interních předpisů soustavy státního zastupitelství.

„Taktéž mu byl mnou dne 19. dubna 2021 písemně odsouhlasen konkrétní obsahový rámec, v jakém tyto informace může sdělit veřejnosti,“ zdůraznil Sladký.

Dne 19. dubna pak Zeman k Vrběticím hovořil na tiskové konferenci uspořádané ve Strakově akademii po jednání vlády. Spolu s ním se briefingu účastnil šéf policejní Národní centrály proti organizovanému zločinu Jiří Mazánek.

Zemana se dnes zastala i Unie státních zástupců. Avizovaný postup Benešové označila za absurdní. „Prezentace nejvyššího státního zástupce na základě informací podaných zákonnou cestou uvnitř soustavy státního zastupitelství zcela odpovídá právu veřejnosti na informace o činnosti orgánů činných v trestním řízení,“ sdělil viceprezident unie Ondřej Šťastný.

„Jestliže ministryně spravedlnosti přirovnává chování nejvyššího státního zástupce ke generálnímu prokurátorovi, jde o zjevné nepochopení úlohy hlavy soustavy veřejné žaloby,“ doplnil. Mediální výroky Benešové unie označila za „další z jejích stupňujících se útoků vůči nejvyššímu státnímu zástupci a soustavě státního zastupitelství“.

Situací ve státním zastupitelství se bude příští středu zabývat sněmovní podvýbor pro justici a státní zastupitelství. ČTK o tom informoval poslanec a exministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS), který setkání svolal. Podle něj účast přislíbili Benešová i Zeman.

Server Neovlivní.cz dnes napsal, že Benešová měla už minulý týden připravený návrh na Zemanovo odvolání a chtěla jej předložit vládě, což jí podle serveru rozmluvil vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Server také uvedl, že ministryně v minulých týdnech sháněla za Zemana náhradu – jednala například s jeho náměstkem Igorem Střížem. Podle serveru se v této souvislosti hovoří také o advokátovi Danielu Volákovi.

(čtk)