Ministryně spravedlnosti Marie Benešová ve své pracovně Foto: Jiří Reichl

Benešová se sejde s Bradáčovou a Ištvanem, má dvě „zajímavá jména“ na místo Zemana

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) si na středu pozvala na konzultace ohledně návrhu na nového nejvyššího státního zástupce oba vrchní státní zástupce, tedy Lenku Bradáčovou a Iva Ištvana. Chce znát i jejich představu, kam má státní zastupitelství směřovat. Uvedla to při dnešní návštěvě věznice ve Světlé nad Sázavou na Havlíčkobrodsku.

Jasno v nástupci za Pavla Zemana, který rezignaci na funkci nejvyššího státního zástupce oznámil 14. května, by chtěla Benešová mít do 30. června. To je také datum, ke kterému Zeman rezignaci podal. Mezi důvody svého rozhodnutí uvedl i tlaky ze strany ministryně spravedlnosti.

„Chtěla bych to předložit vládě, protože to nejde, aby se to táhlo, až se zvolí nová vláda, protože to by mohlo být třeba i několik měsíců po volbách. A ten útvar by nefungoval, tam máte podávání dovolání, pak je tam kárná odpovědnost. Nejvyšší státní zástupce by třeba nemohl podat kárnou žalobu, pokud by tam bylo jen pověření,“ řekla Benešová.

Několik kandidátů má, ale jmenovat je nechtěla. „Nechala jsem si předložit i spisy krajských státních zástupců, abych jim nekřivdila. Dvě jména jsou tam zajímavá,“ řekla. V kuloárech se podle informací České justice nejvíce mluví o náměstkovi nejvyššího státního zástupce Igoru Střížovi a řediteli odboru trestního řízení Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ) Romanu Hájkovi

Nejvyššího státního zástupce jmenuje vláda.

(čtk, epa)