Budova společnosti Eltodo v Praze. Foto: Eltodo

Státní zástupce obžaloval šéfku Eltoda Sandescu kvůli úvěrovému podvodu

Státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Praze David Ešner obžaloval předsedkyni pražské představenstva společnosti Eltodo Hariclii Monu Sandescu. Spolu s ní pak dva další podezřelé a společnost Sincosult. Jde o účastenství na úvěrovém podvodu, kterého se měli obžalovaní dopustit vůči zkrachovalému Metropolitnímu spořitelnímu družstvu. Hariclia Mona Sandescu sto třiceti milionovou pohledávku odkoupila za 15 milionů korun.

Hariclia Mona Sandescu spáchala podle textu obžaloby, s nímž se mohl Ekonomický deník seznámit, zločin úvěrový podvod podle § 211 odst. 1, 6 písm. a) trestního zákoníku, který spáchala jako účastník ve formě pomoci.

„Kdo při sjednávání úvěrové smlouvy nebo při čerpání úvěru uvede nepravdivé nebo hrubě zkreslené údaje nebo podstatné údaje zamlčí, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta nebo zákazem činnosti… …Odnětím svobody na pět až deset let bude pachatel potrestán, způsobí-li činem uvedeným v odstavci 1 nebo 2 škodu velkého rozsahu,“ zní konkrétní popis odstavců zločinu úvěrového podvodu v trestním zákoníku.

„Hariclia Mona Sandescu umožnila jinému spáchání trestného činu spočívajícího v tom, že při
sjednávání úvěrové smlouvy uvedl nepravdivé údaje, a způsobil takovým činem škodu
velkého rozsahu,“ napsal státní zástupce David Ešner v obžalobě.

Případem se bude zabývat Městský soud v Praze.

Úvěr na nákup akcií

Národní centrála proti organizovanému zločinu obvinila předsedkyni pražské představenstva společnosti Eltodo, která se léta starala v hlavním městě například o osvětlení, Hariclii Monu Sandescu z účastenství na úvěrovém podvodu ve formě pomoci vloni na konci června.

Případ úzce souvisí s problémy zkrachovalého Metropolitního spořitelního družstva. Konkrétně jde o úvěr na nákup 70 akcií společnosti Fantus. Firma se dnes jmenuje Pharmatech Holding a Hariclia Mona Sandescu je v ní, stejně jako v Eltodu, předsedkyní představenstva.

Předmětem činnosti společnosti Pharmatech Holding je poskytování účetních poradců, vedení účetnictví, vedení daňové evidence a výroba, obchod a služby neuvedené v přílohách 1 až 3 živnostenského zákona.

Sandescu je předsedkyní představenstva už od března roku 2011. Tedy byla jí v době, kdy se řešil níže popsaný úvěr u vytunelované kampeličky.

Na podzim roku 2012 byl Metropolitním spořitelním družstvem poskytnut sto třiceti milionový úvěr společnosti Teratera na nákup 70 kusů akcií společnosti Fantus. Úvěr byl zajištěn bianco směnkou na řad záložny, vystavenou společností Teratera. Došlo i k zástavě akcií společnosti Fantus. Tu stvrdila svým podpisem v listopadu 2012 záložně Hariclia Mona Sandescu.

Sandescu podle policie i žalobce Davida Ešnera musela vědět, že společnost Fantus byla neaktivní, neměla žádné zaměstnance a pouze držela majetek ve společnosti Favea, že akcie budou použity jako zástava ke sto třicetimilionovému úvěru v Metropolitním spořitelním družstvu.

Sandescu měla také vědět, že hodnota akcií nepostačí k pokrytí úvěru v záložně. Navíc se měla domluvit se znalcem, aby akcie firmy Fantus ocenil. Stíhán je kvůli této operaci i znalec.

130 milionů za 15 milionů

Hariclia Mona Sandescu měla u metropolitní záložny dva spořící účty, na které jí částka 130 milionů 12. listopadu 2012 odešla. V září 2013 pak společnost Teratera převedla akcie Fantusu na Hariclii Monu Sandescu. Akcie zůstaly v zástavě záložny.

V témže měsíci odňala Česká národní banka kampeličce odňala povolení působit jako družstevní záložna. Jak se ukázalo, záložna byla vytunelována.

Balík pohledávek za kampeličkou MSD získala nakonec v roce 2015 společnost AB-Credit byznysmena Karla Pražáka. Na druhém místě se umístila společnost Glory Daze Associated z Britských Panenských ostrovů, která nabídla za pohledávky o cca sto milionů méně než Pražák. AB-Credit ale téměř ihned, po měsíci, pohledávky přeprodal Glory Daze Associated, za kterou vystupuje Pavel Šimek.

V lednu 2017 byla v Praze a kyperské Larnace podepsána smlouva mezi Glory Daze Associated (Michailem Loucou) a Hariclií Monou Sandescu o postoupení pohledávek. Nesplacenou pohledávku v původní výši 130 milionů korun odkoupila podle této smlouvy Sandescu za 15 milionů korun.

Návrh na podání obžaloby

Národní centrála proti organizovanému zločinu na dotaz Ekonomického deníku už v březnu potvrdila, že případ je výhradně v rukou státního zástupce. „K vašemu dotazu mohu uvést, že v dané trestní věci již bylo ze strany policejního orgánu NCOZ ukončeno vyšetřování a spisový materiál byl předán s návrhem na podání obžaloby dozorujícímu státnímu zástupci Vrchního státního zastupitelství v Praze. Vzhledem k tomu, že věc již byla předána státnímu zástupci, a není tedy zpracovávána na našem útvaru, nebudeme poskytovat k dané věci více informací,“ potvrdil zjištění Ekonomického deníku Jaroslav Ibehej z policejní centrály.

Ekonomický deník se snažil dlouhou dobu sehnat vyjádření Hariclie Mony Sandescu. Odezva přišla až po několikáté urgenci a telefonických pokusech.

„Vážený pane redaktore, obracím se na vás jako právní zástupce paní Hariclie Mony Sandescu v reakci na vaše dotazy. Není nám známo, z jakých zdrojů čerpáte informace o vámi uvedeném trestním řízení. Na základě vašich dotazů žádosti lze pouze důvodně předpokládat, že disponujete informacemi uniklými z trestních spisů. Z toho důvodu, jak jistě pochopíte, musíme ponechat vaše dotazy ve vztahu k jakémukoli trestnímu řízení bez odpovědi,“ zareagoval na jaře právník Šimon Peták.

Ekonomický deník se znovu pokusil dát prostor manažerce Eltoda: „Dobrý den vážený pane Petáku, získal jsem informaci o stíhání paní Sandescu, tak jí chci dát prostor, aby se k věci vyjádřila. Což pro ni znamená samozřejmě vlastní popis verze příběhu. Rád bych vás o to prosím ještě jednou požádal. Mockrát děkuji. Výzva ovšem zůstala bez jakékoli další odezvy.

Desítky stíhaných

Vytunelování Metropolitního spořitelního družstva patří mezi největší kauzy mezi krachy peněžních ústavů v České republice.

Pobočka Metropolitního spořitelního družstva. Foto: Propagační oddělení MSD.

Družstvo mělo do data odnětí licence 14 tisíc členů. Ti podle neoficiálních zjištění vložili do MSD přes 12 miliard korun a cca 10,4 miliardy korun záložna poskytla klientům ve formě úvěrů.

Detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu obvinili kvůli úvěrům vytunelovaného Metropolitního spořitelního družstva téměř 70 lidí. Stíháni jsou kvůli úvěrovým podvodům, nepravdivému znaleckému posudku nebo nebo křivým výpovědím.

Další kauzy navazují na soudem projednaný případ manažerů zkrachovalé kampeličky obžalovaných z toho, že zpronevěřili v letech 2010 až 2013 vklady členů družstva a způsobili škodu přes 1,2 miliardy korun.

Část peněžních prostředků tak například vyteklo přes síť účelově založených firem do Hongkongu a následně do Dubaje.

Veskrze šlo v kampeličce o tunelování přes úvěry. Ty byly zajišťovány akciemi nebo nemovitostmi. Jenže v průběhu vyšetřování se ukázalo, že ručení zdaleka nedosahovalo deklarované hodnoty.

Jan Hrbáček, Ekonomický deník