Krajský soud v Brně Foto: Eva Paseková

O funkci předsedy Krajského soudu v Brně se ucházejí tři muži

O post předsedy Krajského soudu v Brně se ucházejí tři muži: současný místopředseda tohoto soudu Milan Čečotka, šéf břeclavského okresního soudu Přemysl Klas a Milan Jakubíček, který je pověřený výkonem funkce místopředsedy brněnského městského soudu. Na dotaz to dnes uvedl mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka.

Další fáze výběrového řízení bude následovat 27. července, kdy se uskuteční pohovory kandidátů před výběrovou komisí.

Místo předsedy se uvolní k letošnímu 1. říjnu, kdy současnému šéfovi brněnského krajského soudu Milanu Bořkovi vyprší sedmiletý mandát.

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) vyhlásila výběrové řízení v dubnu. Uchazeč o funkci musí být soudcem s nejméně osmiletou praxí a při pohovoru před pětičlennou výběrovou komisí musí prokázat odborné, organizační i řídící schopnosti. Členy komise vybírá ministryně.

Loni prezident Miloš Zeman jmenoval na návrh Benešové pět nových šéfů krajských soudů – do Ústí nad Labem Lenku Ceplovou, do Českých Budějovic Martinu Flanderovou, do Hradce Králové Vladimíra Lanžhotského, do Plzně Alexandra Krysla a k pražskému městskému soudu Jaroslavu Pokornou.

(čtk)