Notáři s sebou nosí řadu razítek Foto: Pxhere

Od září má ověřovat razítka a podpisy do zahraničí Notářská komora za 300 Kč

S účinností od 1. září 2021 má začít zajišťovat ověřování razítka a podpisu na veřejných listinách vyhotovených notářem do zahraničí Notářská komora. Komora se stane dalším apostilačním orgánem v osmi regionech ČR. Vláda v návaznosti na novelu notářského řádu vydává  novelu vyhlášky o odměnách notářů, kterou stanovuje odměnu za apostilu na 300 Kč.

Apostily až doposud mohla udělovat jen ministerstvo spravedlnosti a ministerstvo zahraničí. Přes soukromou firmu stojí nyní zajištění apostily několik tisíc korun. A to přesto, že některé společnosti už zajištění apostily zlevnily například z takřka šesti tisíc korun na dva a půl tisíce korun. Navíc jde většinou o společnosti pražské, kam musí ti, kdo potřebují apostilu, cestovat.

Návrh novely notářského řádu, jehož součástí je předmětná změna, je předložen k hlasování v Senátu, kam byl po schválení postoupen poslaneckou sněmovnou 28. června 2021.

Celý vývoj obsahu materiálu je zde.
O původním rozsáhlém návrhu novely notářského řádu z jara roku 2020 a z dílny poslanců za ANO11 Česká justice již dříve rovněž informovala.

Tři sta korun za podpis i otisk razítka

Vláda k návrhu nyní vydává novelu vyhlášky o odměnách a náhradách notářům a správcům pozůstalosti a Notářské komoře ČR, do které doplňuje novou apostilační činnost Komory. „Novela notářského řádu určuje další apostilační orgán, ve smyslu článku 6 Úmluvy o zrušení požadavku na ověřování cizích veřejných listin, a to Notářskou komoru České republiky („Komora“). Komoře se svěřuje apostilační agenda veřejných listin, které vyhotovil, vydal nebo ověřil notář,“ uvádí se v důvodové zprávě. Předmětem úpravy je pak stanovení výše odměny za ověření podpisu a otisku razítka na listině za účelem jejího použití v zahraničí. Ustanovení vypadá takto: „(4) Komoře náleží odměna za ověření podpisu a otisku razítka…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

Irena Válová