Soudy řeší například povinné testování Foto: Pixabay

Zavření obchodů, restaurací i respirátory. Jaká protiepidemická opatření soudy zrušily?

Nejvyšší správní soud tento týden zrušil aktuální opatření o nošení respirátorů uvnitř. Soud namítal zejména to, že ministerstvo zdravotnictví opatření řádně a dostatečně neodůvodnilo. Ministerstvo podle NSS systematicky ignoruje verdikty soudu. „V právním státě není možné, aby moc výkonná nerespektovala jasně vyjádřený názor soudu a kladla překážky moci soudní při dbání na dodržování zásad demokratického právního státu, který je založen na úctě k právům a svobodám člověka a občana,“ uvedl soudce Petr Mikeš. NSS zároveň zdvihl varovný prst a varoval, že příště už úřad nemusí dostat prostor k nápravě. Jaká další opatření byla podle soudů nezákonná?

Obchod a služby

23. dubna 2020 – Pražský městský soud zrušil s účinností od 27. dubna čtyři opatření ministerstva zdravotnictví, která v souvislosti s pandemií omezila volný pohyb, maloobchod a služby. Podle soudu byla nezákonná. Byla vydávaná podle zákona o ochraně veřejného zdraví. Nejvyšší správní soud (NSS) letos 26. února tento rozsudek zrušil.

22. dubna 2021 – NSS zrušil celé mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví z 10. dubna (později ještě dvakrát aktualizované), které kromě jiného omezuje provoz obchodů, služeb i setkávání lidí. Vláda reagovala na zrušení opatření NSS schválením dalšího.

20. května 2021 – NSS rozhodl, že ministerstvo zdravotnictví dostatečně neodůvodnilo zákaz nočního prodeje ve večerkách. Dubnová opatření proto byla v rozporu se zákonem, uvedl soud. Aktuálně platným opatřením, které obsahovalo obdobné omezení, se soud zabývat nemohl.

Předseda senátu Nejvyššího správního soudu Petr Mikeš Foto: Nejvyšší správní soud

21. května 2021 – NSS zrušil regulaci provozu restaurací, heren a kasin v aktuálním opatření ministerstva zdravotnictví. Rozhodnutí ale nemělo bezprostřední dopad, týkalo se provozu v aktuálním týdnu, pro další týden už ale bylo připravené nové opatření, v základních bodech totožné.

22. února 2021 – Ústavní soud (ÚS) zrušil část usnesení vlády, která kvůli šíření covidu-19 omezila maloobchod a služby. Podle verdiktu nebyla opatření dostatečně odůvodněna. ÚS vyhověl návrhu 63 senátorů, který uváděl, že vládní zákaz nepřiměřeně a iracionálně zasahuje do základního práva svobodně podnikat. V době rozhodnutí však již platil jiný obdobný zákaz.

1. června 2021 – NSS uvedl, že opatření, kvůli kterému zůstávaly na přelomu dubna a května zavřené restaurace, bylo v rozporu se zákonem. Soud už nemohl opatření zrušit, bylo totiž účinné jen týden, a tak zpětně konstatoval jeho nezákonnost.

1. července 2021 – Podle NSS omezení stravovacích i ubytovacích služeb na přelomu dubna a května bylo v rozporu se zákonem. Sou dal v novém rozhodnutí zapravdu několika firmám provozujícím hotely. Soud zdůraznil, že mimořádná opatření musí být srozumitelná, soudržná i dobře odůvodněná.

Vysoké školy

20. října 2020 – Pražský městský soud zrušil rozhodnutí pražské hygienické stanice, která v září zakázala osobní přítomnost vysokoškolských studentů na výuce. Pravomocným rozsudkem vyhověl podané správní žalobě. Rozhodnutí hygieniků bylo účinné od 21. září, vysoké školy však byly již od 14. října uzavřené podle rozhodnutí vlády.

Nošení roušek

13. listopadu 2020 – Městský soud v Praze zrušil mimořádné opatření, kterým ministerstvo zdravotnictví od 21. října rozšířilo povinnost nosit roušky. Soudem zrušené opatření nahradilo ministerstvo jinou verzí a zaneslo do něj několik mírných úprav.

Testování

23. února 2021 – Pražský městský soud zrušil k 10. březnu nařízení ministerstva zdravotnictví o pravidelném testování pracovníků v domovech pro seniory či postižené či v léčebnách. Vyhověl tak jedné ze zaměstnankyň. Ministerstvo následně vydalo nová nařízení k testování. V květnu pak NSS zamítl návrh na zrušení opatření ministerstva zdravotnictví, které kromě jiného nařizuje preventivní testy zaměstnanců v sociálních službách.

31. března 2021 – Pražský městský soud zrušil jako nezákonnou část opatření ministerstva zdravotnictví, která po českých občanech paušálně žádá před návratem ze zahraničí do vlasti negativní test na covid-19. Ministerstvo následně vydalo nové znění, podle kterého bylo nutné podstoupit test na covid-19 před vstupem na území ČR jen při návratu ze zemí s velmi vysokým rizikem nákazy.

14. dubna 2021 – NSS vyhověl odborům výrobce léčiv Teva Czech Industries a zaměstnankyni Dagmar Bílé a označil za nezákonné opatření ukládající povinnost testovat zaměstnance firem na covid-19. Soud nemohl opatření zrušit, protože už neplatilo, už dřív ho nahradilo jiné.

11. května 2021 – NSS zrušil opatření ministerstva zdravotnictví, které upravuje povinnosti pozitivně testovaných zaměstnanců a osob samostatně výdělečně činných. Vykazovalo podle soudu hrubé nedostatky v odůvodnění. Účinnost verdiktu soud odložil soud o čtyři dny, aby ministerstvo mělo čas vydat případně nové opatření.

14. června 2021 – Pražský městský soud zrušil část opatření ministerstva zdravotnictví, podle kterého je možné z některých zemí před návratem do ČR individuální dopravou vyžadovat negativní test na covid-19. Pro návrat veřejnou dopravou povinnost zachoval.

28. června 2021 – Podle NSS ministerstvo zdravotnictví náležitě nevysvětlilo, proč bylo potřeba testovat na koronavirus pracovníky malých firem a živnostníky bez zaměstnanců. NSS dvěma rozsudky zrušil některé články mimořádného opatření.

30. června 2021 – NSS zpětně konstatoval nezákonnost květnového opatření, které jako podmínky vstupu do vnitřních prostor a na akce vyžadovalo očkování, negativní PCR nebo antigenní test, případně potvrzení o prodělané nemoci. Ministerstvo zdravotnictví podle soudu diskriminovalo lidi s laboratorně potvrzenými protilátkami proti nemoci covid-19.

Uzavření lyžařských areálů

28. května 2021 – NSS konstatoval, že opatření ministerstva zdravotnictví, které se týkalo provozu lyžařských vleků a lanových drah, bylo nezákonné. Opatření účinné od 25. dubna už soud nemohl zrušit, protože platilo jen týden a poté je nahradilo nové, obsahově podobné.

Školy a školky

2. června 2021 – Podle rozhodnutí NSS bylo plošné uzavření mateřských škol a výrazné omezení provozu základních škol na základě dvou dubnových opatření ministerstva zdravotnictví nezákonné. Pro takový postup chyběla opora v zákoně. Ministerstvo může mimo nouzový stav podle pandemického zákona plošně omezit vysoké školy, nikoli mateřské a základní školy.

Koupaliště a wellness

9. června 2021 – Regulace provozu sportovišť, koupališť a wellness zařízení kvůli prevenci šíření koronaviru byla nezákonná, konstatoval Nejvyšší správní soud. Ministerstvo podle něj náležitě neodůvodnilo konkrétní míru rizika spojeného s nařizovanou regulací a ani se nezabývalo její nezbytností. Opatření bylo účinné týden od 26. dubna do 3. května, poté je nahradilo nové, obsahově podobné opatření. Proto soud nemohl rozhodnout o zrušení, jen zpětně konstatovat nezákonnost.

(epa, čtk)