Řecký soud odmítl pozastavit povinné očkování zdravotníků Foto: Pxhere

ESLP zamítl žádost třiceti zdravotníků o předběžné opatření proti povinnému očkování proti Covid-19

Žádost třiceti lékařů, sester a mediků o okamžité zrušení zákona o povinném očkování v Řecku předběžným opatřením zamítl Evropský soud pro lidská práva. Profesionální zdravotníci si mimo jiné stěžují na porušení zákazu nelidského zacházení nebo zákaz otroctví a nucených prací či práva na život. Řecko stanovilo zákonem očkování proti Covid 19 jako podmínku výkonu práce ve zdravotnictví a v sociálních službách.

Evropský soud pro lidská práva zamítl návrh na předběžné opatření proti Řecku na základě dvou stížností celkem třiceti medicínských a zdravotních profesionálů, kteří pracují buď nezávisle, nebo jsou zaměstnanci institucí veřejného zdraví.

Řečtí zdravotníci se obrátili k Evropskému soudu pro lidská práva poté, co jejich návrh na předběžné opatření zamítl 30. srpna 2021 řecký Nejvyšší správní soud, jak Česká justice informovala. Mluvčí řecké vlády k tomu řekl, že povinné očkování zdravotníků je stěžejní pro budoucí vývoj epidemie. „Zákon bude uplatněn beze zbytku,“ uvedl. Zákon začal platit 1. září, podle něho je  možné poslat na nucenou a neplacenou dovolenou zaměstnance ve zdravotnických zařízeních, kteří nejsou naočkováni alespoň první dávkou vakcíny proti covidu-19. Podobná povinnost platí od poloviny srpna i pro zaměstnance v pečovatelských domech, uvedla Česká justice už dříve.

„Řečtí zdravotníci si stěžují na ustanovení řeckého zákona, který letos Řecko uvalilo na profesionální zdravotníky ze zdravotního sektoru povinnost očkování proti nemoci  Covid-19 jako podmínku pokračování výkonu jejich povolání,“ uvádí k tomu nyní Evropský soud pro lidská práva.

Stěžovatele: Očkování porušuje zákaz otroctví i právo na život

Stěžovatelé mají za to, že Řecko tím porušilo Úmluvu o lidských právech a základních svobodách, konkrétně pak tyto články: Článek 2 – právo na život, Článek 3 – zákaz nelidského zacházení, Článek 4 – zákaz otroctví a nucených prací, Článek 5 – právo na svobodu a bezpečí, Článek 6 – právo na spravedlivý proces, Článek 8 – právo na soukromý a rodinný život a Článek 14 – zákaz diskriminace.

Dne 7. Září 2021 rozhodl Evropský soud pro lidská práva zamítnout návrh na předběžné opatření, kterým by byl zákon okamžitě zrušen. Rozhodl soudce odpovědný za předběžná opatření, přičemž Soud konstatoval, že rozhodnutí bylo přijato bez předsudků a předjímání dalších rozhodnutí o přijatelnosti stížnosti nebo o meritu věci. „Soud vyhoví návrhu na předběžné opatření pouze výjimečně, pokud se žadatel ocitne ve skutečném nebezpečí nebo čelí riziku nevratné újmy,“ uvedl k tomu Soud.

Obě stížnosti nyní projdou standardním procesem posouzení přijatelnosti. První je už registrována jako Kakaletri a spol. v. Řecko, jde o stížnost 24 osob, z nichž je 18 nezávislých lékařů a šest zaměstnanců veřejných zdravotnických institucí. Druhou stížnost registrovanou jako Theofanopoulou podalo šest zaměstnanců veřejného zdravotního sektoru, přičemž jde o lékaře, zdravotní sestry a mediky.

Ze zhruba 10,7 milionu obyvatel Řecka má dokončené očkování proti covidu-19 zhruba 5,7 milionu lidí. V letních měsících Řecko zaznamenalo nárůst výskytu nákazy koronavirem. Počet nových případů se v posledním týdnu ustálil nad 3000 denně. Zvýšil se také počet úmrtí v souvislosti s nemocí covid-19, a to zhruba z deseti denně na konci července na 30 denně na konci srpna.

Irena Válová