Počet hracích automatů zásadně klesá. Roste ale online hraní, zákon bude muset reagovat

Počet výherních automatů stále klesá, současná regulace hazardu funguje. To tvrdí ve své zprávě o dopadech právní úpravy hazardního hraní, kterou tento týden schválila vláda, ministerstvo financí. Podle resortu se osvědčil i zatím krátce fungující rejstřík osob vyloučených z hazardních her. Zpráva také obhajuje odborníky kritizované zdanění loterií ve výši 35 procent, které je stejné jako u mnohem škodlivějších automatů, s tím, že se jedná o hru vysoce ziskovou. Připouští však, že právní úprava bude nicméně muset brzy reagovat na prudký rozvoj online hraní, které je obecně rizikovější bez ohledu na druh hry.

Počet herních automatů v Česku stále klesá. V roce 2013 podle údajů ministerstva financí v Česku připadalo 7,47 technického zařízení (nejčastěji hracího automatu) na 1000 obyvatel. Na začátku srpna letošního roku to bylo 2,9 zařízení. Podle autorů zprávy hodnotící současnou regulaci hazardu z dílny ministerstva financí, kterou v pondělí schválila vláda, na tom má zásadní podíl současný zákon o hazardním hraní. Ten v roce 2017 nahradil zastaralý zákon o loteriích a měl omezit do té doby snadnou dostupnost hazardního hraní a zvýšit úroveň ochrany hráčů. Ta se omezovala prakticky jen na ověření věku nad 18 let.

Na druhou stranu zpráva konstatuje, že „postupně dochází ke změně struktury trhu hazardních her ve prospěch her provozovaných prostřednictvím internetu“. A připouští, že se proto do budoucna nevyhneme legislativním úpravám.

Tvrdý hazard klesá, ale hraní se přesouvá online

Snížení počtu míst, kde lze provozovat tzv. technické hry (výherní automaty), a s tím spojenou kultivaci veřejného prostoru, vnímá zpráva jako značný úspěch nové regulace. V lednu 2017 bylo takových míst 4.329, na začátku srpna 954. Počet automatů klesl za stejné období z 53.554 na 31.033. V roce 2011 to bylo 101.992. Česká republika tak konečně přestala zaujímat přední příčky na žebříčku zemí s nejvyšším počtem technických her na 1000 obyvatel. Došlo i k relativně značnému snížení subjektů, které mají povolení provozovat hazardní hry. V srpnu jich bylo 50 v porovnání se 71 provozovateli v roce 2016. Země s nejvyšším počtem technických her v r. 2019. Podle Gaming Technologies…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit