Ministryně spravedlnosti Marie Benešová Foto: Tiskový odbor Pražského hradu

Ministryně spravedlnosti navrhla na šéfa brněnského krajského soudu Čečotku

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) navrhla na nového předsedu Krajského soudu v Brně místopředsedu tohoto soudu Milana Čečotku. Ztotožnila se tak se závěry výběrové komise, která zasedala v červenci. Návrh projedná na svém pondělním zasedání vláda, jmenování je pak v gesci prezidenta Miloše Zemana.

Dosavadnímu šéfovi brněnského krajského soudu Milanu Bořkovi vypršel sedmiletý mandát k letošnímu 1. říjnu. O uvolněný post projevili zájem tři muži – vedle Čečotky to byl také předseda břeclavského okresního soudu Přemysl Klas a Milan Jakubíček, který je pověřený výkonem funkce místopředsedy brněnského městského soudu. Devětapadesátiletý Čečotka získal od výběrové komise nejvíce bodů – 43 z 50 možných.

„Jeho záměry spojené s výkonem funkce předsedy Krajského soudu v Brně jsou konkrétní a reálné. Umí dobře pojmenovat kritické momenty a hledat cesty k jejich řešení. Je soudním funkcionářem, který je dobře obeznámen se situací na krajském soudě, má dobrý přehled o agendách, jednotlivých senátech a soudcích, a to i na jednotlivých okresních soudech v jeho působnosti. Má kultivovaný projev, vystupuje klidně a přesvědčivě,“ uvedla Benešová v předkládací zprávě k návrhu.

Čečotka působí v justici nepřetržitě od roku 1988, začínal jako čekatel právě u brněnského krajského soudu. Poté pracoval jako soudce u Okresního soudu v Břeclavi a od listopadu 1993 se vrátil do Brna na krajský soud, kde je nyní místopředsedou pro občanskoprávní úsek.

Podle zákona o soudech a soudcích jmenuje předsedu krajského soudu prezident republiky, a to z řad soudců a na návrh ministra spravedlnosti. Rozhodnutí vyžaduje spolupodpis předsedy vlády nebo jím pověřeného člena vlády.

Loni prezident Miloš Zeman jmenoval na základě návrhu Benešové pět nových šéfů krajských soudů – do Ústí nad Labem Lenku Ceplovou, do Českých Budějovic Martinu Flanderovou, do Hradce Králové Vladimíra Lanžhotského, do Plzně Alexandra Krysla a k pražskému městskému soudu Jaroslavu Pokornou.

(čtk, epa)