Bývalý nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman Foto: Nejvyšší státní zastupitelství

Kárnou žalobu Benešové na Pavla Zemana projedná soud za měsíc

Nejvyšší správní soud (NSS) projedná kárnou žalobu na bývalého nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana 24. listopadu. Jednání svolal kárný senát s předsedou Petrem Mikešem, termín oznámil na webu soudu. Žalobu podala v létě ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) kvůli Zemanovu postupu v restituční kauze rodu Czerninů. Navrhuje snížit státnímu zástupci plat.

Zeman rezignoval na funkci nejvyššího žalobce k 30. červnu, mezi důvody zmínil i tlaky ze strany Benešové. Nahradil jej dosavadní náměstek Igor Stříž. Zeman je nyní řadovým žalobcem Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ) v analytickém a legislativním odboru.

Podle ministryně měl Zeman k restituční kauze, v níž NSZ třikrát podalo dovolání, osobní vztah. Správně tedy měl rozhodnutí o dovolání delegovat na některého z náměstků. Výsledek trestního řízení totiž mohl mít vliv na soukromoprávní spor, ve kterém vystupuje Zemanův známý, podnikatel Petr Habersberger. Seznam Zprávy letos napsaly, že Habersberger usiloval o pozemky u Třeboně, které v restitucích získali Czerninové, a že se Zeman pokoušel vystupovat jako prostředník s příbuzným restituentů, soudcem Janem Czerninem.

Stát vydal polnosti na základě úředního potvrzení, že Josefina Czerninová byla po druhé světové válce československou občankou. Kvůli vydání potvrzení byly později obžalovány dvě úřednice pražského magistrátu. Nižší soudy je sice opakovaně zprostily, po zásazích NSZ a Nejvyššího soudu si však vyslechly podmínečné tresty, což se může teoreticky projevit i v revizi vydání majetku.

Zeman už dříve sdělil, že nečinil žádné kroky, které by zpochybnily jeho nestrannost. Schůzky s Czerninem nebyly z dnešního pohledu zcela šťastné, uvedl v lednu Zeman, trval ale na tom, že schůzky byly vedeny „s dobrým záměrem a obsahově korektně“.

Podle zákona o státním zastupitelství je kárným proviněním „zaviněné porušení povinností státního zástupce, zaviněné chování nebo jednání státního zástupce, jímž ohrožuje důvěru v činnost státního zastupitelství nebo v odbornost jeho postupu anebo snižuje vážnost a důstojnost funkce státního zástupce“.

(čtk)