Česká advokátní komora má nové představenstvo, předsedu teprve zvolí Foto: ČAK

Otevřená advokacie na sněmu ČAK neuspěla a ukončila svoji činnost

Česká advokátní komora (ČAK) si na sněmu v Praze zvolila nové jedenáctičlenné představenstvo na další čtyři roky. Drtivě uspěla kandidátka Moderní advokacie, do představenstva se probojovali i dva zástupci platformy Komora 2.0. Naopak neuspěla platforma Otevřená advokacie vedená senátorkou Adélou Šípovou a advokátem Tomášem Nahodilem. Platforma si obratem zrušila jak webové stránky, tak účet na Twitteru.

„Platforma Otevřená advokacie byl od počátku výlučně sněmovní projekt. Pod tímto názvem, ukáže-li se, že hlasy pro náš program a kandidáty byly významné, už pokračovat nebude. I proto jsme ho už stáhli ze sociálních sítí,“ sdělil České justici Tomáš Nahodil s tím, že platforma se brzy sejde a hodlá zřejmě v činnosti pokračovat pod hlavičkou nového projektu. Detailní výsledky sněmu ČAK nezveřejňuje, podle kuloárních informací však Otevřená advokacie co se týče hlasů propadla.

Zástupci vítězné Moderní advokacie Foto: Moderní advokacie

Za Komoru 2.0 se do představenstva probojovali Lucie Dolanská Bányaiová, Michala Plachká a jako náhradník Pavel Kroupa.

Z předchozího období v představenstvu za kandidátku Moderní advokacie pokračují Robert Němec, Tomáš Sokol, Monika Novotná, Michal Žižlavský a Martin Maisner. Novými členy jsou František Korbel, Petr Toman, Ondřej Trubač, Lukáš Trojan, Lucie Dolanská Bányaiová a Michala Plachká. Náhradníky se pak stali Kamil Blažek, Radim Miketa, Pavel Kroupa, Hana Gawlasová a Antonín Mokrý. „Milé kolegyně, milí kolegové! Moc děkujeme za vysokou účast na sněmu a podporu našich kandidátů. Naši kandidáti uspěli při volbách do všech orgánů. Sněm schválil všechna námi podporovaná usnesení! Děkujeme a slibujeme, že Vaši důvěru nezklameme,“ uvedli zástupci platformy na Twitteru.

Kompletní výsledky sněmu najdete zde.

Podle informací České justice má největší šanci v čele komory zasednout Robert Němec, který by tak vystřídal končícího Vladimíra Jirouska. Vysoký počet hlasů také dostal Tomáš Sokol a Monika Novotná a tak mají velké šance stát se opět místopředsedy. Nového předsedu komory a místopředsedy zvolí představenstvo na svém prvním zasedání, které by se mělo konat v řádu několika dnů.

Vedle představenstva advokáti volili také členy kontrolní rady, kárné komise a odvolací kárné komise. Celkem do všech orgánů kandidovalo 253 zájemců.

Česká advokátní komora je největší samosprávnou právnickou profesní organizací v Česku. Zároveň vykonává veřejnou správu na úseku advokacie a jako taková chrání a garantuje kvalitu právních služeb poskytovaných advokáty.

Eva Paseková