Premiér Andrej Babiš Foto: Úřad vlády

Babiš: Vláda v pátek projedná zákon o hromadných žalobách

Návrh na uzákonění hromadné žaloby projedná vláda v pátek. Novinářům to dnes v Glasgow řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Trestní oznámení pro podezření na podvodné jednání v souvislosti s koncem činnosti energetické skupiny Bohemia Energy by podle něj mělo být hotové dnes.

Skupina Bohemia Energy ukončila činnost v polovině října a kolem 900.000 jejích odběratelů si musí hledat nového dodavatele energií. Dosud největší uskupení alternativních dodavatelů energií v Česku to zdůvodnilo přetrvávajícím extrémním růstem energií na velkoobchodních trzích.

„Institut hromadných žalob, který bohužel nebyl schválen ve Sněmovně, projednáme v pátek na vládě. Institut se zatím nemůže použít, ale lidé se můžou de facto nějakým způsobem podílet na žalobách společným přístupem, obsahem těch právních záležitostí,“ řekl Babiš.

Jan Eisenreich ze společnosti LitFin, která nabídla klientům Bohemia Energy právní zastupování, dnes ČTK sdělil, že nároky poškozených, tedy i klientů energetické skupiny, je třeba uplatňovat jednotlivě, neboť české právo zatím nezná obdobu anglosaské hromadné žaloby. Soud ale může různá řízení, v nichž jde o stejnou věc, spojit v jedno, a tím vytvořit de facto stav, kdy projednává „hromadnou žalobu“.

Vláda předloží návrh nové sněmovně

Kabinet by měl návrh předložit nové Sněmovně. V minulém funkčním období Babišova vláda tento institut nestihla v Parlamentu prosadit. Zavedení hromadné žaloby má podporu lidovců z koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) i Pirátů, podle nichž jde o moderní druh soudního řízení. Návrh v podobě, jak jej chce předložit Sněmovně dosluhující vláda, ale většinovou podporu v nové dolní komoře patrně nenajde. Převahu v ní budou mít poslanci koalic Spolu a Pirátů se Starosty, které debatují o vytvoření nového kabinetu.

Babiš zároveň v neděli oznámil, že vláda kvůli ukončení činnosti Bohemia Energy připravuje trestní oznámení pro podezření na podvodné jednání. Za kabinet ho podle něj podepíše vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO). „Trestní oznámení se píše, mělo by být hotové dnes,“ řekl premiér.

Připomněl také, že zálohy za energie pro klienty v režimu dodavatele poslední instance (DPI) budou mít nově stanovený strop. Výše záloh bude podle Havlíčka zveřejněna v úterý. „Jde o to, aby lidi nemuseli platit tak astronomické zálohy. Bude možné, aby Energetický regulační úřad (ERÚ) tyto zálohy zastropoval,“ dodal Babiš.

(čtk)