Vláda se chce zaměřit na posílení kybernetické bezpečnosti a vytvořit efektivní platformu pro trvalou spolupráci veřejné správy a soukromého sektoru Foto: Česká pirátská strana

Koalice chce do tří let plně digitalizovat veřejnou správu a vytvořit elektronický soudní spis

Nová vládní koalice plánuje nejpozději ke konci ledna roku 2025 plně digitalizovat veřejnou správu. Co nejrychleji chce zrušit povinnost nosit u sebe průkazy a dokumenty, pokud si je stát může ověřit jinak. Vyplývá to z programu budoucí vlády, která dnes uzavřela koaliční smlouvu.

„Důsledně budeme vymáhat, aby mezi úřady obíhala data, nikoli občan. Pokud občan státu data jednou poskytne, už je po něm stát nesmí znovu vyžadovat,“ uvádí se ve vládním programu. Nová vláda koalice Spolu a PirSTAN by měla vzniknout do konce letošního roku.

Stejně jako již předchozí vláda uvádí i nová koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se Starosty, že se v justici zasadí o dokončení a schválení trestního a občanského soudního řádu, přijme zákon o oznamovatelích korupce či upraví postavení státních zástupců. O programu pro justici jsme již informovali.
Do dokumentu zařadily strany také další dlouhodobé téma justice – vytvoření elektronického spisu na soudech. Koalice plánuje reformovat Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), po čemž volají některé protikorupční organizace, či upravit právní podmínky pro registrované partnery.

Tématu elektronizace justice – mimo jiné o elektronickém spisu – se soudci věnují dlouhodobě. Prezident Soudcovské unie Libor Vávra k této problematice v létě řekl, že ministerstvo spravedlnosti nabralo „hrozný skluz“, ale již dlouho před působením stávající vlády. Za pomalé tempo v elektronizaci kritizují stát i jiné stavovské organizace, například Česká advokátní komora. Koalice chce elektronický spis, který bude sdílený soudy, dalšími justičními orgány a oprávněnými osobami. Plánuje také dokončit digitalizaci zákona.

Součástí digitální státní správy má být systém, který bude občany včas informovat o končící platnosti všech průkazů, osvědčení, rozhodnutí a jiných dokumentů. Rozšíří funkce Czech POINTu a ve stejném rozsahu zřídí i telefonickou informační a transakční linku s asistentem. Stanou se z nich alternativní přátelské univerzální podatelny pro všechny, kdo se státem nechtějí komunikovat přes internet.

Dalším záměrem je sjednocení standardu portálů veřejné správy a jejich doplnění o bezplatně přístupný Portál podnikatele, který bude zprostředkovávat jak komunikaci vůči veřejné správě, tak také komunikaci mezi podnikateli. Jeho provozem by byly pověřeny podnikatelské organizace.

Končící vláda Andreje Babiše postupně zprovoznila v portálu občana více než 200 služeb. Pro přístup ke službám státu umožnila využití bankovní identity, kterou využívají zhruba čtyři miliony lidí. Za jejího působení také poslanci přijali zákon o právu na digitální služby, který chce nastupující vláda uvádět do praxe.

Novinkou má být vytvoření jednotného digitálního tržiště, kde budou moci orgány veřejné správy poptávat a nakupovat komoditní služby informačních a komunikačních technologií pro zajištění digitálních služeb státu. Podobný e-shop produktů a služeb provozuje například Rakousko.

Vláda se chce zaměřit na posílení kybernetické bezpečnosti a vytvořit efektivní platformu pro trvalou spolupráci veřejné správy a soukromého sektoru na ochraně společného kybernetického prostoru. Posílí také význam a koordinaci informační a kybernetické bezpečnosti v bezpečnostní politice státu a zasadí se o spolupráci s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery.

Kritická infrastruktura má stát na bezpečných, otevřených a auditovatelných technologiích přístupných kontrole odbornou veřejností pro hledání bezpečnostních děr. V plánu je rovněž koncept eGovernment Cloudu ve státní i komerční části a přijetí flexibilnějších pravidel pro nákup cloudových služeb v souladu se standardy EU.

Nová vláda hodlá vytvořit podmínky pro zajištění stabilního, rychlého a cenově dostupného internetového připojení na základě tržní nabídky komerčních poskytovatelů. Připraví legislativní úpravu, která zavede povinnost pro všechny, kteří staví sítě dopravní a technické infrastruktury, aby součástí jejich stavby byly chráničky či kabelovody pro vysokorychlostní optické sítě a zapracujeme na spuštění digitální mapy veřejné správy a krajských technických map, kde budou dostupná data o sítích dopravní a technické infrastruktury v území.

Stát dosud v rámci výzev Informační a komunikační technologie a sdílené služby podpořil dotacemi na 500 projektů za zhruba 5,5 miliardy korun. Firmám stát proplatil přes tři miliardy korun.

(čtk, epa)