Luxusní lyžařský resort Ischgl, přezdívaný "Ibiza v Alpách", je považován za jedno z počátečních ohnisek šíření nákazy nejen v Rakousku Foto: Pixabbay

Rakouští žalobci zastavili vyšetřování týkající se ohniska koronaviru v Ischglu

Rakouská prokuratura dnes zastavila vyšetřování týkající se ohniska koronavirové nákazy v lyžařském středisku Ischgl v březnu loňského roku. Podle ní chybí důkazy, že by se kdokoliv v souvislosti s propuknutím epidemie covidu-19 dopustil trestného činu, informovala agentura APA.

„Nedojde k žádné obžalobě,“ uvedlo dnes státní zastupitelství s tím, že nenalezlo důkazy o tom, že by „kdokoliv spáchal trestný čin ať už svým konáním, nebo zanedbáním“. V procesu čelilo obvinění pět úředníků a představitelů místní samosprávy.

Z oblíbeného střediska v rakouských Alpách loni brzy z jara turisté přenesli koronavirus do mnoha dalších zemí. Vyšetřující státní zástupci zkoumali, zda se podezřelí mohli dopustit trestného činu tím, že způsobili nebo urychlili rozšíření covidu-19. Zaměřili se přitom na opatření, která byla přijata po oznámení prvních případů infekce na začátku března 2020, a na realizaci následného uzavření lyžařské oblasti 13. března.

Nezávislá vyšetřovací komise loni v říjnu hovořila o chybách se závažnými důsledky. Kromě jiného byl podle komise příliš pozdě zastaven provoz lyžařských autobusů a lanovek.

Luxusní lyžařský resort Ischgl, přezdívaný „Ibiza v Alpách“, je považován za jedno z počátečních ohnisek šíření nákazy nejen v Rakousku, ale také v dalších částech Evropy. Přímo v Ischglu se nákaza potvrdila 7. března, kdy zdravotníci pozitivně otestovali barmana z oblíbeného podniku. Rakouské úřady ale začaly jednat až poté, co se prokázala nákaza u dalších patnácti lidí, s nimiž byl barman v kontaktu. K 10. březnu úřady nařídily všem barům v Ischglu zavřít, hotely a sjezdovky však zůstaly otevřené.

(čtk)