Věznice ve Světlé nad Sázavou Foto: Vězeňská služba

Počet tabulkových míst pro příslušníky Vězeňské služby klesne

Počet tabulkových míst pro příslušníky Vězeňské služby (VS) v příštím roce mírně klesne. Návrh ministryně spravedlnosti v demisi Marie Benešové (za ANO), který schválila vláda, počítá pro příští rok s 7598 tabulkovými místy. Je to o sedm méně, než má bezpečnostní sbor letos. Zároveň Benešová požádala pro sbor částku 3,83 miliardy korun na služební příjmy. O schválení materiálu informoval tiskový odbor vlády.

Příslušný objem služebních příjmů ve výši 3,825,725.881 Kč je určen pro celkem 7228 míst. Prostředky na služební příjmy zbývajících 370 míst jsou rozpočtovány ve Všeobecné pokladní správě a budou uvolňovány za předpokladu, že příslušná místa budou obsazena, stojí v předkládací zprávě k návrhu.

Počet vězňů v českých věznicích klesá – poslední statistiky uvádějí, že za mřížemi je 18.886 lidí. Podle ministerstva je ale pro určení počtu příslušníků VS rozhodující nikoliv počet střežených vězňů, ale počet oddílů uvnitř areálů věznic, které je zapotřebí hlídat.

Celková ubytovací kapacita věznic je v současné době naplněna na 93,8 procenta. V některých typech věznic ale překračuje limit až o 14,7 procenta a v detenčním zařízení v Brně pak o více než 31 procent. Generální ředitel VS Simon Michailidis ale v rozhovoru pro Českou justici upozornil, že úbytek vězňů neznamená, že by se měl snižovat počet příslušníků, kterých je dlouhodobý nedostatek. „Pokud dnes máme v průměru 22 vězněných osob na jednoho vychovatele, tak já, když mám příležitost, říkám, že zákonný poměr 20 vězňů na jednoho vychovatele, je ten nejhorší možný, avšak ještě ze zákona přípustný. Často se setkáme s tím, že nám někdo říká, tak už budete mít těch dvacet na jednoho, to jste na tom dobře. Nejsme. Optimální by bylo disponovat výrazně vyšším počtem vychovatelů a speciálních pedagogů, sociálních pracovníků a dalších odborných zaměstnanců, včetně dozorců na stejný, nebo ještě nižší počet vězňů,“ uvedl.

VS stávající ubytovací kapacity věznic rozšiřuje, a to i kvůli tomu, že od roku 2024 se zvětší minimální plocha připadající na jednoho odsouzeného ze čtyř čtverečních metrů na šest. Architekti dříve projektovali věznice jen pro hromadné ubytování vězňů, novým trendem je umisťování odsouzených na menších celách a v menších oddílech.

(čtk, epa)