Brigádní generál Pavel Ondrášek Foto: Eva Paseková

Generál Pavel Ondrášek: Vězeňská služba stagnuje a chybí jí vize

Vězeňská služba stagnuje, chybí jí vize a kvalitní koncepce. Myslí si to kandidát na náměstka pro vězeňství ministra spravedlnosti, generál Pavel Ondrášek. Toho v roce 2014 jmenovala do funkce generálního ředitele Vězeňské služby exministryně Helena Válková (ANO). Poté však Městský soud v Praze zrušil odvolání jeho předchůdce Petra Dohnala .Pikantní je, že Ondrášek nyní ve výběrovém řízení na náměstka ministra Pavla Blažka (ODS) soupeří právě s Dohnalem a bývalým náměstkem pro vězeňství Vladimírem Zimmelem.

Z jakého důvodu jste se přihlásil do výběrového řízení na náměstka ministra spravedlnosti pro vězeňství?
V oblasti vězeňství jsem se pohyboval mnoho let. Prošel jsem různými pracovními pozicemi, vystřídal mnoho manažerských míst ve Vězeňské službě a nakonec jsem završil své působení jako generální ředitel vězeňské služby. Je všeobecně známo, že jsem z pozice generálního ředitele neodešel dobrovolně, ale mé jmenování ministr Pelikán zrušil v důsledku rozsudku ve věci žaloby generála Dohnala. Díky tomu jsem nemohl dokončit všechny kroky připravené reformy českého vězeňství. Pozici náměstka ministra spravedlnosti pro vězeňství vnímám jako příležitost znovu nastartovat potřebnou reformu našeho vězeňství.

Naposledy jste působil na ministerstvu dopravy. To stále platí?
V současné době jsem stále zaměstnancem ministerstva dopravy, kde jsem donedávna působil v pozici ředitele bezpečnostního odboru. Naplno se teď zároveň snažím věnovat úkolům, které vyplývají z mé pozice předsedy výboru proti mučení Rady vlády pro lidská práva.

Co by mělo ministerstvo v oblasti vězeňství zlepšit?
Myslím, že nyní je klíčové připravit zcela novou ambiciózní, ale zároveň realistickou koncepcí rozvoje českého vězeňství. Je evidentní, že současná koncepce je zcela nevyhovující. Za důležité považuji také nastartovat nový systém personálního rozvoje a kariérní řád pro zaměstnance. Za klíčové považuji také lepší využití možností Vězeňské služby v oblasti diferenciace odsouzených.
Problémy Vězeňské služby pak souvisí s výše zmíněnými oblastmi. Např. neexistence personální strategie vede k tomu, že nikdo vážně neřeší existenci dvou kategorií  zaměstnanců – příslušníků a občanských zaměstnanců, přičemž občanští zaměstnanci jsou fakticky vyjmutí z možností postupu na vyšší řídící pozice.

Jaký je tedy současný stav Vězeňské služby?
Přemýšlím, jak stručně tento stav popsat. Asi nejlépe by odpovídala slova: dlouhodobá stagnace a absence vize do budoucnosti.

Co by se dalo zlepšit u Vězeňské služby v oblasti ekonomiky a hospodaření?
Vězeňská služba je organizační složkou státu, z čehož vyplývá, že její hospodaření je striktně určováno mj. zákonem o rozpočtových pravidlech a zákonem o majetku státu. To znamená, že zde není prostor pro velkou kreativitu. Faktem ale je,  že velkou výhodou by byla např. možnost víceletého financování, kterou znají některé zahraniční vězeňské služby.

Eva Paseková