Komiks Muriel a andělé patří dědicům kreslíře Káji Saudka Foto: Antikvariát Bohumín

Komiks Muriel a andělé patří dědicům kreslíře Káji Saudka, potvrdil Nejvyšší soud

Majitelem originálu nejslavnějšího českého komiksu Muriel a andělé jsou dědicové zesnulého kreslíře Káji Saudka. Definitivně o tom rozhodl Nejvyšší soud, když zamítl dovolání protistrany. Žalovaný Tomáš Šmídek nyní musí dědicům zaplatit i náklady řízení ve výši zhruba 60 tisíc korun.

Na jedné straně sporu stála kreslířova manželka Hana s dětmi, na druhé sběratel Tomáš Šmídek, který dílo v září 2013 koupil od Galerie Moderna za 2,5 milionu korun. Saudková tvrdila, že Šmídek Saudkovi komiks ukradl. Policie pak originál komiksu v roce 2014 Šmídkovi zabavila. Komiks chtěl Šmídek vydražit s vyvolávací cenou 5,9 milionu.

Z dokazování během řízení u soudů vyplynulo, že originál držel Jiří Helmich, který kdysi pracoval v tiskárně. Jeho příbuzní u soudu řekli, že komiks od Saudka dostal jako záruku za půjčení peněz. Saudkovi přátelé ale uvedli, že kreslíř považoval originál za ukradený a popíral, že by dílo někomu dal. Po Helmichově smrti příbuzní prodali komiks v roce 2013 Galerii Moderna, od které pak dílo koupil Šmídek.

Nejvyšší soud rozhodl rozhodl v senátě složeném z předsedy senátu Pavla Malého a soudců Jiřího Doležílka a Marka Cigánka. Potvrdil tak rozhodnutí Městského soudu v Praze, že nebylo prokázáno, že Helmich vlastnického práva ke komiksu nabyl, i když rozsudek ho v části změnil.

Odvolací soud podle nejvyšší instance nepostupoval správně, jestliže nezjednal nápravu rozsudku soudu prvního stupně, který ve výroku I o věci samé [o nahrazení souhlasu žalovaného 1) s vydáním předmětu úschovy] nezohlednil skutečnost, že předmět úschovy nebyl dosud v řízení
o pozůstalosti po Karlu Saudkovi projednán, tím, že by v tomto výroku rozsudek soudu prvního stupně změnil [220 odst. 1 písm. a) o. s. ř.] tak, že žalovaný 1) je povinen souhlasit s vydáním předmětu úschovy dědicům po Karlu Saudkovi.

„V projednávané věci – jak je již shora uvedeno – soudy vzaly za prokázané jen to, jak Jiří Helmich o způsobu nabytí předmětu úschovy informoval svědky Zuzanu Cilkovou a Petra Cilka (že „se mělo jednat o zástavu za půjčené peníze“), nikoliv však to, že tímto způsobem se k Jiřímu Helmichovi předmět úschovy skutečně dostal a jaký byl obsah smluvního ujednání, na němž se Karel Saudek a Jiří Helmich v této souvislosti shodli; odvolací soud uzavřel, že předmět díla se do „dispozice“ Jiřího Helmicha dostal za nejasných okolností („způsob, jakým se dostal do dispozice Jiřího Helmicha, je za daného skutkového stavu možné hodnotit jen na bázi spekulací“),“ uvedl nyní Nejvyšší soud v odůvodnění.

Skutkový stav věci tedy závěr o vydržení vlastnického práva k předmětu úschovy Jiřím Helmichem zcela evidentně vylučoval, neboť soudům neumožňoval posoudit dobrou víru Jiřího Helmicha v době uchopení a vykonávání držby, jejíž existenci oprávněná držba vyžaduje.

Závěr o nesplnění podmínek vydržení vlastnického práva k předmětu úschovy Jiřím
Helmichem je ale podle Nejvyššího soudu zcela zřejmý, i když se odvolací soud k této otázce přímo nevyjádřil. „Přes uvedený nedostatek proto není rozhodnutí odvolacího soudu nepřezkoumatelné,“ uvedl Nejvyšší soud.

Náklad komiksu činil 1000 kusů, cena 300 korun. Policie v roce 2014 zabavila 533 kusů, které se nestačily prodat. Nyní je katalog žádaným sběratelským artiklem, na internetu se prodává i za desetinásobek původní ceny.

Komiks Muriel a andělé měl vyjít na konci 60. let, ale kvůli nástupu normalizace se k lidem tehdy nedostal. Osud originálu byl desítky let neznámý, komiks vyšel až v roce 1991 po nálezu tiskařských štočků.

Kája Saudek zemřel v roce 2015 ve věku 80 let v motolské nemocnici v Praze. V nemocnici byl kreslíř od roku 2006, kdy upadl do komatu poté, co mu v krku zaskočilo sousto.

Eva Paseková