Ples Agrární komory. K jeho účastníkům hovoří bývalý ministr zemědělství a přispěvatel Miroslav Toman. Foto: Agrární komora

Ministerstvo platí bujaré večírky se Standou Hložkem a Daliborem Jandou. Zarazí to Fiala se Stanjurou?

Ministerstvo zemědělství v letech 2017 – 2021 poskytlo Agrární komoře (včetně jejich oblastních organizací) více než 83 milionů korun. Často šly peníze jen na zábavu a povyražení členů této organizace, jejichž podnikání je samo o sobě státem štědře dotováno. Dotknou se plánované škrty v rozpočtu, které plánuje Fialův ministr financí Zbyněk Stanjura i rozpočtu ministerstva zemědělství nebo budou daňoví poplatníci dále sponzorovat dýchánky agrárních lobbistů?

Ministerstvo zemědělství za ministrování Miroslava Tomana z ČSSD platilo nemalé peníze na podporu konání různých akcí Agrární komory, jejichž smysluplnost je pro stát poněkud pochybná. Patří mezi ně plesy, Ovčácké dny nebo dožínky.

Konkrétně například pěvecká vystoupení Standy Hložka, Ireny Kousalové a Charlie Bandu. Ministerský dvousettisícový příspěvek pokryl také téměř polovinu nákladů na pronájem prostor Paláce Žofín na radovánky Agrární komory. V rámci plesu, kde část pronájmu plesových prostor hradilo ministerstvo zemědělství, vystoupil také Dalibor Janda.

Agrární komora České republiky totiž pořádá pravidelně s výjimkou letošního covidového roku ples v reprezentativních prostorách Paláce Žofín v Praze.

„V letošním roce se uskutečnil již 18. ročník Agrárního plesu, který pořádala Agrární komora ČR pod záštitou ministra zemědělství v pražském Žofíně. Historické sály znovu zhruba po roce zaplnili zemědělci ze všech koutů České republiky. Celým večerem provázela stejně jako vloni Štěpánka Duchková. Předtančení zajistila Taneční škola Astra Praha. O hudbu k tanci a poslechu se postaral Taneční orchestr TOX s Gábinou Goldovou a svými sólisty. Večer svým vystoupením zpříjemnil také Dalibor Janda s Jiřinou Annou a skupina Prototyp, či Standa Hložek. Milovníkům dechové hudby zahrála skupina Babouci,“ lze se dočíst například v loňské informaci serveru Zemědělec.cz.

Plakát, zvoucí na 18. Agrární ples. Foto Agrární komora

Ministerstvo zemědělství tomuto plesu v uplynulých letech celkem pravidelně udělovalo svou záštitu spojenou s finanční podporou. V letech 2017, 2019 a 2020 podpořilo konání plesu částkami ve výši 180 až 200 tisíc korun.

Celkové náklady na konání plesu podle smlouvy mezi ministerstvem a Agrární komorou v roce 2017 činily 2 394 000 korun. Ministerská dvousettisícová záštita pokryla téměř polovinu nákladů na pronájem prostor Paláce Žofín.

V roce 2019 pak dvě třetiny záštity šly na nájem Paláce Žofín a třetina směřovala na kulturní a společenský program. Konkrétně se jednalo o recitál zpěváků Standy Hložka, Ireny Kousalové a Charlie Bandu.

18. ples Agrární komory se uskutečnil 15. února 2019. Foto: Agrární komora ČR

V roce 2020 se podle osvědčeného modelu z předchozí plesové sezony rozdělily ministerské finance ve stejném poměru mezi nájem a kulturní program. Padesát tisíc korun bez DPH tak šlo na vystoupení kapely The Party Band.

„Kapela s nejlepším tanečním repertoárem v Praze, s výbornou zpěvačkou Kateřinou Romansovou,“ stálo na oficiálním plakátu plesu.

Plakát, zvoucí na 19. Ples Agrární komory. Foto Agrární komora

Snad aby nebylo Agrární komoře líto neuskutečněného plesu v roce 2021, podpořilo ministerstvo zemědělství svou záštitou pro změnu výroční XXX. Sněm Agrární komory České republiky. Podle uzavřené smlouvy mělo jít 80 tisíc korun bez DPH na pronájem domény, videokonferenčního systému a prostor a dále na grafické práce a webovou prezentaci.

Záštitové podpoře se pak těší i nejrůznější regionální akce pořádané oblastními pobočkami Agrární komory. Opakované podpory v řádu desítek tisíc korun ročně se tak dostalo například Ovčáckému dnu ve Vsetíně, Top vínu Slovácka nebo Jesenickým dožínkám.

Po udělení záštity musel pořadatel: „…ve všech doprovodných materiálech a informační kampani uvést, že akce je pořádána pod záštitou ministra zemědělství Miroslava Tomana. Pro reprezentační a propagační účely může pořadatel umístit logo MZe v odpovídající velikosti a na odpovídajícím místě. Jeho použití podléhá předchozímu schválení Odborem kanceláře ministra MZe.“

Stopka pro mejdany?

Budou večírky Agrární komory za peníze daňových poplatníků pokračovat i za Fialovy vlády?

V současné době čeká ministerstvo zemědělství diskuse o státním rozpočtu na rok 2022. Předseda ODS a premiér Petr Fiala v předvolební kampani často kritizoval předražené a zbytečné výdaje státu. Šel dokonce do takového detailu, že ve svých mediálních vystoupeních pranýřoval nákupy předražených pneumatik na ministerstvech v řádech desítek tisíc.

Jestli ponechá jeho ministr financí v rozpočtu ministerstva zemědělství dotace na zábavu a radovánky Agrární komory v milionových sumách ukážou nejbližší týdny. Každopádně by se to pak vládě těžko vysvětlovalo, pokud současně přesvědčuje zdravotníky, učitele a hasiče, že na jejich plánované zvýšení platů státní kase chybí peníze.

Tomáš Rovný, Jan Hrbáček – Ekonomický deník