Zdeněk Zemek Foto: Eva Paseková

Zdeněk Zemek k zamítnutí odvolání: Stát nám nedal ani korunu, nemůže být tedy poškozen

Olomoucký vrchní soud dnes stvrdil dohodu o vině a trestu včetně náhrady škody státu v případu obžalovaného Zdeňka Zemka staršího v kauze solárního podvodu. Uzavřená dohoda zahrnovala tři roky vězení s pětiletou podmínkou a zaplacení osmi milionů korun, k rozhodnutí však připojil krajský soud při schválení dohody ještě náhradu škody státu ve výši 18,6 milionu. S výší náhrady škody nesouhlasil Zemek ani Česká republika, jejich odvolání však dnes soud zamítl. „Stát nám nedal ani korunu, nemůže být tedy poškozen. Na straně státu nemohla vzniknout vůbec žádná škoda. Jedná se o zcela zásadní zjevné skutkové pochybení. Budeme proti rozsudku podávat dovolání,“ sdělil Zemek České justici.

„Obě odvolání směřovala pouze do výroku o náhradě škody. Tento výrok vycházel z toho, že obžalovaný prohlásil, že skutek spáchal, uzavřel dohodu o vině a trestu se státní zástupkyní, kterou následně schválil soud prvního stupně. Výrok o náhradě škody, kterou učinil do svého rozhodnutí soud prvního stupně, vycházel právě z této uzavřené dohody,“ uvedl mluvčí soudu Stanislav Cik.

Podle obžaloby Zemek spáchal zvlášť závažný zločin podvodu. Jeho solární elektrárna VT-Sun získala licenci 31. prosince 2010 v době, kdy nebyla dokončená, přičemž tak získala vyšší cenu za odběr. Elektrárnám uvedeným do provozu v roce 2010 totiž platila garantovaná výkupní cena elektřiny 12.150 korun za megawatthodinu na 20 let, od roku 2011 tato cena klesla na 5500 korun za megawatthodinu. Podle obžaloby vznikla škoda přes sto milionů korun.

Zdeněk Zemek se sjednáním dohody o vině a trestu přiznal k tomu, že solární elektrárna VT-Sun nebyla na sto procent dokončena ke dni 20.12.2010. Elektrárna byla dokončena na 99,9 procent. „To, že judikatura vyžaduje stoprocentní dokončenost, je věc, kterou rozporujeme od samého začátku jako naprostý nesmysl,“ uvedl mluvčí Zemka Miroslav Slaný s tím, že Zdeněk Zemek v dohodě o vině a trestu přiznal, že elektrárna nebyla stoprocentně dokončena ke dni 20.12.2010. Musel přitom akceptovat přesné znění obžaloby tak, jak byla formulována. „Jinak by nedošlo k dohodě. Neměl na výběr. Ano, 20.12.2010 nebylo 20 kabelů a 20 panelů zapojených. Z celkového počtu 12 960 panelů,“ dodává mluvčí.

Obhájce však dnes označil otázku náhrady škody obsaženou v této dohodě za unikátní. „V obvyklé praxi je, že se poškození v případech, kdy je to složité a sporné, odkazují s nárokem na náhradu škody do civilního řízení,“ uvedl obhájce. Nesouhlasil ani s tím, že by Česká republika byla v tomto případě poškozenou, zpochybnil i částku. Uvedl, že při výpočtu škody potřeba provést dokazování, což se v tomto případě nestalo.

Podle vrchního soudu však mohl soud prvního stupně o náhradě škody rozhodnout i bez provedeného dokazování a to pokud je výše škody součástí dohody, je dostatečně konkretizována, a když ji obžalovaný svým prohlášením, že skutek spáchal, nezpochybnil, uvedl vrchní soud. Zamítnuto bylo i odvolání České republiky ohledně vyšší náhrady škody. Podle soudu lze za faktickou škodu považovat jen rozdíl výkupní ceny v letech 2010 až 2011. „Zásadně rozporujeme také výpočet nějaké eventuální škody. Soudy nerespektují zákony č. 137/2010 Sb. a č. 330/2010. Výkupní cena pro solární elektrárny z roku 2011 je v konečném výsledku pro majitele elektrárny (po započtení solární daně) výhodnější než výkupní cena z roku 2010,“ reagoval Miroslav Slaný.

Zemek starší dnes u vrchního soudu znovu brojil proti své vině, byť ji při schvalování dohody o vině a trestu již přiznal. „Více než 3000 negativních výstupů ukazuje na to, že se zde našel zástupný problém, který má odvést pozornost od rozkrádání v české energetice,“ uvedl muž.

(čtk, epa)