Ministr spravedlnosti Pavel Blažek z ODS. Resort již vedl před osmi lety Foto: Eva Paseková

Blažek jmenoval druhým politickým náměstkem spravedlnosti advokáta Dvořáka

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) dnes jmenoval politickým náměstkem advokáta Karla Dvořáka z hnutí STAN. ČTK to sdělil mluvčí ministerstva Vladimír Řepka. Funkci politického náměstka začal v úřadu již dříve zastávat také Antonín Stanislav z ODS.

Pětatřicetiletý Dvořák vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze. V minulosti pracoval v Justiční akademii, jako advokátní koncipient či jako legislativně-právní analytik ve Sdružení místních samospráv. Členem STAN je od roku 2020, od stejného roku předsedá oblastní organizaci hnutí v Praze 4.

Druhý z politických náměstků ministerstva, šestatřicetiletý Stanislav, je rovněž advokátem a také místopředsedou regionálního sdružení ODS v Královéhradeckém kraji. Na ministerstvu už dříve působil, a to v letech 2010 až 2017. Byl i šéfem investičního odboru. Z úřadu odešel po neshodách s exministrem Robertem Pelikánem (ANO), který na něj u České advokátní komory neúspěšně podal kárnou žalobu mimo jiné na to, že si Stanislav podle něj účtoval za sepsání návrhu na oddlužení dvakrát více, než povoluje zákon.

V souvislosti se systemizací, která je účinná od počátku letošního roku, došlo dříve ve vedení ministerstva k dalším změnám: vězeňskou sekci vede bývalý generální ředitel Vězeňské služby Petr Dohnal, ekonomickou sekci Radomír Daňhel, jenž původně nastoupil jako jeden z politických náměstků a jehož přesun na odbornou pozici uvolnil místo Dvořákovi. Legislativu má i nadále na starosti náměstek Michal Franěk, justiční sekci stále řídí náměstkyně Klára Cetlová.

Ministerstvu zbývá obsadit ještě pozici náměstka pro mezinárodní a evropskou spolupráci, výběrové řízení se zatím neuskutečnilo. Lhůta pro podání přihlášek skončila 30. ledna.

(čtk)