Premiér Petr Fiala a ministr financí Zbyněk Stanjura Foto: Úřad vlády

Spravedlnost má dostat o 1,8 miliardy méně, než navrhla Babišova vláda

Ministerstvo spravedlnosti má podle návrhu státního rozpočtu, který dnes jednomyslně schválila vláda Petra Fialy (ODS), získat letos na výdaje zhruba 31,982 miliardy korun. Jde o obdobnou částku jako loni, kdy dostalo 31,945 miliardy Kč. Návrh předchozího kabinetu Andreje Babiše (ANO) počítal s tím, že úřad bude v letošním roce hospodařit s částkou 33,767 miliardy Kč.

Přesná částka, kterou by mělo ministerstvo spravedlnosti získat, činí 31,981.727.701 korun. Je to o 1,784.917.162 korun méně, než se snažil prosadit předchozí kabinet.

Mluvčí resortu Vladimír Řepka dnes vysvětlil, že téměř dvoumiliardovou úsporu se v rozpočtu ministerstvu podařilo nalézt jednak v platové oblasti, jednak u provozních výdajů a také přehodnocením plánovaných investic.

Na platy by měl mít úřad podle schváleného materiálu k dispozici 17,868 miliardy korun. Loni to bylo 17,900 miliardy Kč. „Celková úspora v platové oblasti činí 949 milionů korun,“ napsal mluvčí s tím, že uspoření prostředků souvisí se zmrazením platové základny u soudců a státních zástupců a s nenavýšením platů zaměstnanců o 1400 korun.

Prostředky na platy soudců a státních zástupců aktuální návrh jednorázově snížil o 150,2 milionu korun. Prezident Miloš Zeman podepsal minulý měsíc novelu, která platy všech ústavních činitelů včetně soudců a státních zástupců pro letošek zmrazila. Návrh zároveň posílil výdaje na platy v Probační a mediační službě, a to o šest milionů korun. Počítá také s navýšením administrativních pracovníků ve struktuře státních zastupitelství o pět míst, což souvisí s úřadem evropského veřejného žalobce.

U provozních výdajů vychází Fialova vláda pro spravedlnost z částky 3,741 miliardy korun, loni to bylo 3,979 miliardy Kč. Na kapitálové výdaje má úřad mít 757 milionů Kč, tedy zhruba o 55 milionů korun více než v loňském roce.

„V oblasti provozních výdajů – vyjma energií – resort přehodnotil jednotlivé priority na organizačních složkách, a to zejména v oblasti nákupu materiálu, služeb, majetku a oprav a zavádí nové elektronické nástroje s pozitivním dopadem na výdajovou stránku rozpočtu,“ pokračoval mluvčí s tím, že úspora provozních nákladů činí 406 milionů korun.

„V neposlední řadě resort přehodnotil a přeplánoval výdaje v oblasti investic, kde dlouhodobě realizuje akce na úsporu energií, které zmírní negativní dopady zdražení energií v následujících letech. Úspora v investiční oblasti činí 500 milionů korun,“ uzavřel.

Výdaje na vězeňství mají podle návrhu činit 12,206 miliardy korun. Do justice má jít 19,776 miliardy Kč – z toho 5,195 miliardy na platy soudců, 1,739 miliardy státním zástupcům a dalších zhruba 35 milionů korun na výdaje spojené s českým předsednictvím v Radě EU. Na dotaz, zda se stávající podobou rozpočtu dokáže ministerstvo ještě letos navýšit platy administrativního aparátu v justici a odměny soudním znalcům, Řepka odpověděl, že je to pro ministerstvo prioritou.

Z dalších výdajů návrh zmiňuje například 11,6 milionu Kč na program sociální prevence a prevence kriminality a 4,5 milionu Kč na program protidrogové politiky.

Babišova vláda navrhovala státní rozpočet se schodkem 376,6 miliardy, Fialova vláda dnes schválila návrh rozpočtu na letošní rok s deficitem 280 miliard korun. Už dříve avizovala, že rozpočtové provizorium by mělo skončit nejpozději do konce března.

(čtk)