Nejvyšší soud se zármutkem oznamuje smutnou zprávu o úmrtí svého dlouholetého soudce civilního úseku, později také asistenta soudce, JUDr. Milana Pokorného Foto: Nejvyšší soud

Zemřel bývalý dlouholetý soudce Nejvyššího soudu Milan Pokorný

Nejvyšší soud informoval o úmrtí dlouholetého soudce civilního úseku, později také asistenta soudce, JUDr. Milana Pokorného, CSc. Zemřel nečekaně ve věku nedožitých 92 let ve středu 16. února, poslední rozloučení rodina naplánovala na úterý 1. března v 10.00 hodin v Kostele sv. Matěje na Hanspaulce v Praze 6.

Milan Pokorný byl absolventem Právnické fakulty Univerzity Karlovy v Praze, v roce 1957 začínal jako soudce Okresního soudu v Říčanech u Prahy, v roce 1960 přešel na Okresní soud Praha-východ, kde byl také místopředsedou pro civilní úsek. Krátce působil také jako soudce Krajského soudu v Praze, ale už v roce 1964 se stal soudcem tehdejšího občanskoprávního kolegia Nejvyššího soudu. Po ustanovení federálního Nejvyššího soudu ČSSR byl od počátku soudcem této nejvyšší soudní instance.

Pracoval v senátu pro věci občanského práva hmotného i procesního a pro věci notářské agendy. Titul CSc. získal na Univerzitě Karlově v roce 1986. Jako soudce Nejvyššího soudu v Brně pokračoval Milan Pokorný od roku 1993 ve své práci i po rozdělení České a Slovenské federativní republiky. Vedle rozhodování v dovolací agendě byl mj. také předsedou senátu rozhodujícího o uznávání cizích rozhodnutí, redigoval občanskoprávní část Sbírky soudních rozhodnutí a stanovisek Nejvyššího soudu. I když ve funkci soudce mohl ze zákona kvůli věku působit jen do 31. prosince 2002, pracoval u Nejvyššího soudu až do 31. prosince 2015 jako asistent svých bývalých kolegů, tedy až do svých 85 let.

„Nejvyšší soud, jeho vedení, bývalí kolegové a také mnozí zaměstnanci, vzpomínají na JUDr. Milana Pokorného, CSc., jako na uznávanou osobnost, odborníka a dobrého člověka. Rodině, přátelům a známým vyjadřujeme upřímnou soustrast,“ uvedl na webu Nejvyššího soudu mluvčí Petr Tomíček.

(epa)