Běloruský Minsk Foto: Pixabay

Rada Evropy přerušila styky s Běloruskem, vzala mu práva zastoupení

Kvůli „aktivní účasti Běloruska na agresi Ruské federace proti Ukrajině“ odebrala Rada Evropy Bělorusku statut pozorovatele s právem zastoupení v orgánech Rady a mezinárodních úmluvách. Organizace zastavuje s Běloruskem všechny styky až na oblastní úroveň, veškerou technickou spolupráci, odebírá mu přístup do kanceláří a posílí vztahy s běloruskou opozicí v exilu.

O přerušení „všech vztahů s Běloruskem“ rozhodl Výbor ministrů Rady Evropy 17. března 2022, rozhodnutí však zapadlo ve stínu vylučování Ruské federace z Rady Evropy, ke kterému došlo o dva dny dříve, jak Česká justice informovala.

Výbor ministrů rozhodl přerušit veškeré vztahy s Běloruskem v důsledku aktivní účasti země na agresi Ruské federace proti Ukrajině. Výbor ministrů svým rozhodnutím pozastavuje práva Běloruska účastnit se všech jednání a činností Organizace, informuje Rada Evropy.

Včetně oblastních akcí, až do odvolání

Jak dále zdůrazňuje Rada Evropy, rozhodnutí se týká i zastoupení v orgánech dohlížejících na mezinárodní úmluvy jako je skupina států proti korupci GRECO nebo Evropská komise pro demokracii a právo, tzv. Benátská komise.

„Týká se to také účasti Běloruska na dílčích dohodách Rady Evropy, včetně Benátské komise, ale nedotčena zůstanou práva Běloruska jako smluvní strany mezinárodních úmluv. Výbor se také rozhodl ukončit veškerou technickou spolupráci s Běloruskem. Výbor ministrů se však rozhodl zachovat a posílit vztahy s běloruskou občanskou společností a opozicí v exilu. Brzy v tomto ohledu převezme další iniciativy,“ informuje Rada Evropy.

Jak vyplývá z rozhodnutí Výboru ministrů Rady Evropy, tento orgán Rady Evropy zastavil všechna práva Běloruska na zastoupení ve všech komisích, orgánech a funkcích souvisejících se statutem Běloruska jako pozorovatele s výjimkou účasti v Evropské kulturní úmluvě, a to „do odvolání“.

Vyloučení Běloruska z práva na zastoupení se týká veškerých činností RE, jednání, kongresů, a to včetně oblastních akcí, jak vyplývá z textu rozhodnutí.

Úplný text rozhodnutí Výboru ministrů je zde:

Výlučně jsou pak v rozhodnutí vyjmenovány některé úmluvy a orgány: „Zastavuje se právo na reprezentaci v Evropské lékopisné komisi (jako pozorovatel) a v rozšířené dohodě o sportu EPAS,“ uvádí se v dalším bodě rozhodnutí.

Evropská léková komise byla založena v roce 1964 a jejím úkolem je standardizace norem a kontrola léčivých látek podle Úmluvy o vypracování evropského lékopisu. Má 36 členských zemí a 12 pozorovatelských zemí, z toho deset zemí jsou mimoevropské státy.

GRECO a Benátská komise

Dále je v rozhodnutí výslovně uveden nový vztah Běloruska se skupinou státu proti korupci GRECO. Také pro skupinu GRECO má Bělorusko nově zastavená práva reprezentace, ale bude mu dovoleno dodržovat úmluvu o korupci podle občanského práva a úmluvu o korupci podle trestního práva a její funkce ve vztahu ke GRECO. Jak vyplývá z tohoto bodu rozhodnutí, jde zejména o tzv. hodnotící zprávy.

„Bělorusko se může nadále účastnit plenárních zasedání GRECO pouze tehdy, když GRECO posoudí hodnotící zprávy a zprávy o shodě v Bělorusku, jak je stanoveno v čl. 8 odst. 1 písm. statutu GRECO a za účelem poskytování a přijímání informací týkajících se takových zpráv, bez práva účastnit se diskuse nebo schvalovat tyto zprávy podle článku 15 statutu GRECO a bez práva hlasovat,“ uvádí se v rozhodnutí.

Výbor ministrů také rozhodl „pozastavit Bělorusku právo podílet se jako přidružený člen na práci Evropské komise pro demokracii prostřednictvím zákona“. Jde o tzv. Benátskou komisi, která se mimo jiné zabývá například volebními systémy v Evropě.

Účinky rozhodnutí budou vyhodnocovány

Výbor ministrů rovněž vyzval generální tajemnici Rady Evropy, aby stáhla žádost k registraci Informačního střediska RE v Minsku, sebrala Bělorusům přístup do kanceláří v prostorách Rady Evropy a oznámila Bělorusku výši příspěvku do Rady Evropy.

Výbor ministrů rozhodl „pozastavit s okamžitou platností přístup do kanceláře nacházející se v prostorách Rady Evropy poskytnuté zástupci Běloruska a vyzvat generálního tajemníka, aby v tomto ohledu přijal nezbytná opatření,“ stojí v rozhodnutí.

Kromě toho Rada Evropy zastavuje veškerou technickou spolupráci s Běloruskem a soustředí se nově na opozici v exilu, neboť Výbor ministrů rozhodl „pozastavit veškerou technickou spolupráci s Běloruskem, ale posílit vztahy Organizace s běloruskou občanskou společností a opozicí v exilu, přičemž zvláštní pozornost bude věnována běloruské mládeži, nezávislým sdělovacím prostředkům a obráncům lidských práv“, jak je uvedeno v rozhodnutí.

Ke svému obsáhlému rozhodnutí ohledně Běloruska se hodlá Výbor ministrů vrátit a vyhodnocovat jeho účinky. Proto rozhodl „vrátit se k tomuto bodu s cílem přijmout dodatečná rozhodnutí, která v případě potřeby doplní nebo objasní účinky výše uvedených rozhodnutí,“ stojí v rozhodnutí Výboru ministrů.

Irena Válová