Návštěva ministra spravedlnosti Pavla Blažka na Vrchním státním zastupitelství v Olomouci Foto: Ministerstvo spravedlnosti

Ministerstvo spravedlnosti skartovalo návrh novely zákona o státním zastupitelství

Ministerstvo spravedlnosti skartovalo návrh novely zákona o státním zastupitelství z dílny předešlé ministryně Marie Benešové. Vyplývá to z vládního registru předkládané legislativy. Podle dřívějších vyjádření ministra spravedlnosti Pavla Blažka navrhne resort vlastní novelu, která má mít výraznou podporu ve sněmovně. Ó úpravě se začalo hovořit před devíti lety.

Skartovaná novela zákona o státním zastupitelství prošla částečně legislativním procesem včetně připomínkového řízení v roce 2019. Poté byla zaslána vládě, avšak vláda ji neprojednala a nepostoupila sněmovně. Kvůli zákonu o státním zastupitelství a ministryni Marii Benešové se dokonce konaly demonstrace.

Mezitím v roce 2019 vznikaly další návrhy novely zákona o státním zastupitelství z poslanecké iniciativy. Jeden z nich byl společný návrh poslanců za Pirátskou stranu, ODS a KDU-ČSL. Další návrh předložily společně strany TOP09 a STAN. S vlastní iniciativou přišla také skupina senátorů.

Nezávislost, odvolávání, funkční období

Účelem všech návrhů bylo zajištění větší „nezávislosti státních zástupců“, úprava jejich odvolávání prostřednictvím kárného řízení a úprava jejich funkčního období na sedm let. Stanovena byla vždy výběrová řízení na funkci vedoucích státních zástupců, výsledkem se ale ministr nemusel řídit.

Poslední novela mimo jiné rovněž řešila aktuální poznatky z praxe a z vězeňství. Například rozšiřovala oprávnění nejvyššího státního zástupce v netrestní oblasti a k zavedení oprávnění nejvyššího státního zástupce rušit či měnit nezákonné příkazy a nařízení ukládané státními zástupci v rámci výkonu netrestní působnosti a ve vztahu k vazbě: Vydávat příkazy k zachovávání právních předpisů či nařizovat propuštění osob z těchto zařízení, jsou-li tam bez právního podkladu; pro případ, že takový příkaz nebo nařízení je vydán nezákonně, kdy zákon nestanovil možnost nápravy.

Úplný text návrhu, který byl nyní skartován, je zde.

Jeden návrh psali sami šéfové státního zastupitelství

Navrhnout a prosadit novelu zákona o státním zastupitelství se pokoušela Sobotkova vláda a poté Babišova vláda od samého začátku ve funkcích od roku 2013. Tyto snahy končí po devíti letech skartací posledního návrhu.

Návrh měl předložit už ministr Jan Kněžínek, který však v dubnu 2019 rezignoval. Po něm poslední převzala návrh Marie Benešová.

Vlastní zákon o státním zastupitelství předložil ministr spravedlnosti Robert Pelikán v roce 2016, přestože věděl, že neprojde.

Ministerstvo spravedlnosti pod vedením Roberta Pelikána na nové legislativě pro státní zastupitelství pracovalo několik let a v roce 2015 ho exministr veřejně představil tiskovou konferencí. Proti Pelikánové návrhu se stavěla většina právních profesionálů v čele s Legislativní radou vlády. Rada návrh označila za dílo z pera samotných státních zástupců a z 15% autorství ministerstva.

V předmětném návrhu se objevilo speciální státní zastupitelství pro boj s korupcí. To bylo v připomínkách označeno za koncentraci moci nově vznikající prokuratury.

Sněmovna nakonec Pelikánův návrh neprojednala ani v prvním čtení a návrh „spadl pod stůl“ spolu se všemi návrhy zákonů s koncem volebního období v roce 2017.

Blažek už jednou rušil vrchní státní zastupitelství

Už v roce 2014 označil bývalý i současný ministr spravedlnosti Pavel Blažek zásahy do zákona o státním zastupitelství ze strany ministrů jmenovaných za ANO11 za „Babišovo chapadlo do justice“.

Sám Pavel Blažek totiž z pozice ministra spravedlnosti předložil do sněmovny už v roce 2013 na jaře také nový zákon o státním zastupitelství, který ovšem po volbách ministerstvo spravedlnosti pod vedením nové ministryně Heleny Válkové (ANO11) změnilo a Blažkův návrh byl usnesením vlády stažen.

Co se týče návrhu ministra Blažka z roku 2013, obsahoval mimo jiné zrušení vrchních státních zastupitelství a zavedení protikorupčního úřadu. „Známá věc je ta, že pokud ten zákon bude schválen zákonodárnými sbory, tak dojde ke zrušení Vrchních státních zastupitelství v Praze a v Olomouci tím, že agenda bude převedena na Nejvyšší státní zastupitelství, kde bude dílem vykonávána na Úřadu pro potírání korupce, a dílem na krajská státní zastupitelství. Současně v rámci Nejvyššího státního zastupitelství bude působit Úřad pro potírání korupce, který bude mít působnost celorepublikovou a v jeho čele bude stát náměstek Nejvyššího státního zástupce, kde, zdůrazňuji, bude to jediný funkcionář v této soustavě, který nebude jmenován politikem, tj. ministrem či prezidentem republiky,“ uvedl Pavel Blažek na tiskové konferenci vlády v květnu 2013.

Pavel Blažek, který se stal znovu ministrem, předloží podle svého lednového vyjádření další nový zákon ještě letos. Zákon o státním zastupitelství podle jeho slov pro televizi Prima má schválit celá sněmovna včetně opozičních stran SPD a ANO11, se kterými o novele podle svých slov jednal. V této souvislosti ministr Pavel Blažek také kritizoval úniky z přípravných řízení do médií.

Irena Válová