V případu šlo o znásilnění taxikářem Foto: Pixabay

Nejvyšší soud: Nesouhlas se souloží lze projevit polohou těla, kterou pachatel násilně změní

Nesouhlas s pohlavním stykem nemusí paralyzovaná oběť znásilnění projevovat verbálně. Může zaujmout polohu těla znemožňující soulož. Pachatel naplní znak zločinu znásilnění, pokud pozici násilím změní. Vyplývá to z právní věty Nejvyššího soudu. V posuzovaném případu se žena svinula do klubka s koleny u brady a muž za ní vlezl od volantu.

O novou definici zločinu znásilnění, která by obsahovala jako podmínku pohlavního styku udělení výslovného souhlasu, usiluje část společnosti. Ministerstvo spravedlnosti s tím nesouhlasí, obětem to nepomůže.

Ministerstvo spravedlnosti ale chystá zavedení zákazu otázek na předchozí sexuální vztahy a chování oběti znásilnění při výslechu. Do budoucna je možné, že v přípravném řízení nebude moci obhájce nebo obviněný klást oběti dotazy přímo jako teď, ale výhradně zprostředkovaně. S tím nesouhlasí advokát Tomáš Sokol. „Pokud by měly být zakázány v trestním řízení otázky, zaměřené na předchozí sexuální vztahy a chování osoby, vystupující v trestním řízení jako poškozený v případě obvinění ze znásilnění, pak by logicky stejný ohled musel být brán v případě stejných nebo podobných otázek zasahujících lidskou intimitu v i v jiných trestních řízeních. Samozřejmě ve vztahu ke všem svědkům, nejen těch, kteří v řízení vystupují jako poškození,“ uvedl v článku pro Českou justici.

Co je zločin znásilnění a že oběť nemusí nutně vyjadřovat nesouhlas hlasem mezitím upřesňují judikaturou soudy. Například právní větu ke zločinu znásilnění schválilo trestní kolegium Nejvyššího soudu letos už 23. února. Šlo o případ odmítnutého dovolání taxikáře, odsouzeného za znásilnění zákaznice, kterou vezl. Muž přelezl za zákaznicí od volantu na zadní sedadlo a vynutil si soulož.

Žena hledala peněženku, která ležela na zemi

Podle odůvodnění před tím řidič nedovezl ženu na požadovanou adresu, ale zavezl ji na odlehlé místo. Tam žádal zaplacení. Žena nemohla ve zmatku najít peníze, řidič odmítal vzít platbu kartou, i když měl terminál, a žádal zaplatit souloží. „Začal opakovaně požadovat okamžité zaplacení zakázky sexem, následně využil šoku a překvapení poškozené a dále své zjevné fyzické převahy, přelezl z místa řidiče přes ruční brzdu do zadní části vozidla, kde seděla poškozená s pokrčenýma nohama s koleny u brady, v tzv. klubíčku, silou poškozené roztáhl nohy, povalil ji na sedadlo do pololehu na zádech, sundal jí spodní kalhotky, poškozená byla touto…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

Irena Válová