Bývalá šéfka ERÚ Alena Vitásková Foto: Eva Paseková

Vitásková nedostane náhradu za ušlý zisk kvůli trestnímu stíhání, soud žalobu zamítl

Bývalá šéfka Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková nedostane 183 milionů korun, kterých se po státu domáhala jako ušlého zisku v souvislosti se svým stíháním v kauze solárních elektráren. Rozsudek Obvodního soudu pro Prahu 2 dnes pravomocně potvrdil pražský městský soud. Podle verdiktu nelze stát vinit z toho, že soukromá společnost, se kterou Vitásková plánovala uzavřít smlouvu na manažerskou pozici, nectila presumpci neviny.

„Jedná se o svobodné rozhodnutí soukromé osoby, v tomto případě obchodní společnosti, neuzavřít manažerskou smlouvu s osobou, která je trestně stíhaná,“ konstatoval předseda odvolacího senátu Lubor Veselý. Jiná situace by podle něj nastala v případě, kdy by Vitásková byla stíhaná vazebně, nebo kdyby byla pravomocně odsouzena a rozsudek byl později zrušen.

Právní zástupce Vitáskové Pavel Kohút nechtěl další postup předjímat. „Řízení pro nás nekončí, s klientkou se poradíme nad dalšími možnými procesními kroky a uvidíme, co dál,“ řekl po skončení jednání.

Vitásková čelila od března 2013 stíhání v kauze chomutovských solárních elektráren Zdeněk Sun a Saša Sun, které patří do impéria Zdeňka Zemka. Elektrárny získaly od ERÚ licenci na výrobu těsně před koncem roku 2010, tedy ještě za vysoké výkupní ceny, ačkoliv nebyly dokončené. Brněnský krajský soud Vitáskovou původně poslal do vězení na 8,5 roku za zneužití pravomoci, zastal se jí ale odvolací soud, který ji opakovaně osvobodil pro nedostatek důkazů.

Žena u obvodního soudu uvedla, že měla sjednány podmínky smlouvy na pozici ve vedení energetické firmy Vemex. Podle jejího právníka měla vést firmu pět let s možností prodloužení na dalších pět let. Sjednaný plat byl 500.000 korun měsíčně, Vitásková měla dále dostávat každoroční odměnu deset milionů a jednorázové odchodné 32 milionů korun.

Vitásková vedla ERÚ v letech 2011 až 2017. Dlouhodobě uvádí, že tím, kdo připustil vydání licencí, nebyla ona, ale její předchůdce v čele úřadu Josef Fiřt. Své trestní řízení Vitásková označuje za vykonstruované. Prezident Miloš Zeman ji v roce 2018 vyznamenal medailí Za zásluhy.

V dalším řízení žádá Vitásková od státu ještě zhruba 49 milionů korun za nemajetkovou újmu. Soud jí loni v listopadu přiznal 150.000 korun, dalších 450.000 korun jí ministerstvo spravedlnosti vyplatilo už dříve. Odvolání v tomto sporu projedná pražský městský soud ve čtvrtek.

Vitásková byla od roku 2015 stíhaná také v souvislosti s tím, že jmenovala místopředsedkyní ERÚ bývalou nejvyšší státní zástupkyni Renatu Veseckou. Policie manažerku vinila ze zneužití pravomoci a z porušení povinnosti při správě cizího majetku a způsobenou škodu vyčíslila na více než milion korun. Prvostupňový soud ženě uložil podmíněný trest, odvolací senát ji ale předloni i v tomto případě pravomocně osvobodil.

(čtk)