Příslušníci Policie ČR Foto: Policie ČR

Ministerstvo vnitra chce nakoupit nová auta pro policii za miliardu korun

Ministerstvo vnitra chce nakoupit nová auta pro dopravní a pořádkovou policii zhruba za miliardu korun bez DPH. Se současnou výší daně by cena měla činit 1,2 miliardy korun. Celkem by policisté měli během tří let obdržet 800 nových vozidel. Vyplývá to z oznámení, které ministerstvo vnitra zveřejnilo ve věstníku veřejných zakázek.

Výběrové řízení je rozděleno na dvě části. V první zakázce hledá ministerstvo dodavatele 500 aut, které budou sloužit hlídkám pořádkové policie. Předpokládaná hodnota zakázky je 619,83 milionu korun bez DPH, s daní pak 750 milionů korun. V druhé zakázce se jedná o dodávku 300 aut pro dopravní policii za 371,9 milionu korun bez DPH, s daní pak částka činí 450 milionů korun. Zájemci se v obou případech mohou hlásit do 8. července.

Hlavním kritériem pro posuzování nabídek bude cena za jedno vozidlo, ministerstvo ale zohlední i to, jakou má vozidlo spotřebu a jaké jsou náklady na jeho údržbu. S vítězem ministerstvo uzavře rámcovou smlouvu. Počet nakupovaných aut v jednotlivých letech se bude podle zadávací dokumentace odvíjet od toho, kolik peněz ministerstvo na nákup dostane ze státního rozpočtu.

Soud v Brně letos v květnu potvrdil zrušení zadávacího řízení na uzavření rámcové smlouvy na dodávky běžných i policejních aut za 2,25 miliardy korun z roku 2019. Tendr už dříve zrušil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Technické podmínky tendru byly podle úřadu stanoveny diskriminačně.

Jako problematické viděl omezení provedení automobilu na typy sedan a hatchback, požadavek na pětidveřovou karoserii i stanovení minimálních rozměrů interiéru vozů. Právě kombinace těchto požadavků vedla podle ÚOHS ve výsledku k bezdůvodné konkurenční výhodě Škody Auto.

(čtk)