Ministr vnitra Vít Rakušan Foto: Ministerstvo vnitra

Rakušan souhlasí s tím, že reforma útvarů policie byla nutná

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) souhlasí s rozhodnutím policie o nutnosti reformy i s její podobou. V policii vznikne od příštího roku vyčleněním dvou struktur z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) útvar pro boj s terorismem, extremismem a kyberkriminalitou. Rakušan uvedl, že změna má jeho podporu, chystanou strukturu považuje za přehlednější a akceschopnější.

Reorganizaci dnes oznámil policejní prezident Martin Vondrášek, ve čtvrtek ji představil spolu s Rakušanem poslancům sněmovního bezpečnostního výboru. Rakušan po jednání uvedl, že s reorganizací souhlasí a přebírá za ni politickou odpovědnost. Upozornil na to, že nejde o „politické zadání“, nýbrž o práci policejního prezidia a odborného týmu.

Dnes Rakušan doplnil, že souhlasí s policejním názorem, že reforma je nutná. „Souhlasím i s řešením, které policie představila. Nová struktura bude přehlednější a přinese větší akceschopnost při řešení nových trendů v trestné činnosti,“ míní. Znovu zdůraznil, že nejde o politickou reformu. „Je to vize vedení policie a práce pracovní skupiny, která v nezměněné podobě fungovala už za minulé vlády od roku 2019,“ dodal.

Policejní vize tak má jeho podporu. „Je dobře, že policie změny komentuje transparentně a bez průtahů, takže je čas se na reformu připravit a nevznikají ani zbytečná nedorozumění,“ uvedl.

Předseda sněmovního bezpečnostního výboru Pavel Žáček (ODS) oceňuje, že skončí poměrně dlouhá několikaletá fáze určité nejistoty, zejména pro policisty dotčených útvarů. „Jsem přesvědčen, že navržené řešení bude funkční a že bude, i přes určitou kritiku, reagovat na nové trendy kriminální trestné činnosti,“ napsal Žáček ČTK.

Místopředseda výboru Šimon Heller (KDU-ČSL) ČTK sdělil, že s reorganizací souhlasí. „Není součástí politického zadání, ale je výsledkem práce vedení policie, kterou dlouhodobě oceňuji. Obzvlášť oblast kyberbezpečnosti bude důležité v následujících letech posílit,“ uvedl.

(čtk)