Policie viní čtyřiadevadesátiletého muže ze zneužití pravomoci úřední osoby, kterého se podle ní dopustil tím, že jako přední stranický ideolog spoluzavinil smrt a zranění několika lidí na československých hranicích Foto: archiv

Bývalý ideolog KSČ Fojtík není podle znalců schopen chápat trestní řízení

Bývalý tajemník ústředního výboru KSČ Jan Fojtík není schopen chápat obsah a smysl procesních úkonů ve svém trestním řízení. K tomuto závěru došli podle advokáta Lubomíra Müllera znalci, kteří zkoumali Fojtíkův duševní stav. Někdejší komunistický politik a novinář podle nich trpí demencí.

Policie viní čtyřiadevadesátiletého muže ze zneužití pravomoci úřední osoby, kterého se podle ní dopustil tím, že jako přední stranický ideolog spoluzavinil smrt a zranění několika lidí na československých hranicích. Podle Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu byl srozuměn s tím, že pohraniční stráž mohla střílet na lidi, kteří se pokoušeli opustit ČSSR.

Nový znalecký posudek vznikl proto, že Ústavní soud v obdobné kauze bývalého československého premiéra Lubomíra Štrougala a exministra vnitra Vratislava Vajnara poukázal na vady předchozích znaleckých zkoumání. Podle Müllera, který v případu zastupuje poškozené lidi, nyní znalci uvedli, že Fojtík je schopný chápat smysl úkonů trestního řízení pouze velmi povšechně, formálně a nepřesně, a to jen v určitou denní dobu a v klidu domácího prostředí.

K obvinění Fojtík znalcům podle Müllera řekl, že se ničeho takového nedopouštěl a ani o ničem takovém nemohl rozhodovat. Trestní řízení vnímá jako nespravedlivé a nechápe, proč s ním policie nepřišla před 20 lety. Vypověděl také, že chránil mír před USA a tehdejšími americkými prezidenty Jimmym Carterem a Ronaldem Reaganem.

Státní zastupitelství nyní na základě posudku rozhodne, zda bude v trestním řízení pokračovat, nebo jej zastaví.

K závěru o demenci došli znalci podle Ekonomického deníku Štrougala. Naopak ohledně někdejšího ministra vnitra Vratislava Vajnara soudí, že smysl úkonů trestního řízení schopen chápat je.

Stíhání bývalých představitelů komunistického režimu iniciovala trestním oznámením Platforma evropské paměti a svědomí, která se zabývá objasňováním zločinů totalitních režimů. Obvinění se opírá o nově nalezené archiválie, které podle kriminalistů dokazují, že komunističtí politici měli informace o střelbě na hranicích a přímo dávali pokyny, jaké právní předpisy je třeba přijmout.

(čtk)