Zásah policie. Foto: Policie České republiky

Pifka detektivů na soudce Sováka. Před soud ženou i jeho přítele kvůli tomu, že ho měl údajně navštívit nemocný s koronavirem

Případ bývalého soudce pražského Vrchního soudu Zdeňka Sováka, obviněného z korupce, dostává absurdní rozměry. Nejprve se ztratilo jeden a půl milionu korun jako řízený státní úplatek, pak mu žalobce zabavil z banky vybraný důchod a penzijní spoření s odůvodněním, že prý bude odsouzen a dostane i peněžitý trest. Ve třetím dějství ženou detektivové Národní centrály proti organizovanému zločinu před soud přítele bývalého soudce kvůli tomu, že ho při policejním sledování navštívil nemocný Covidem-19. Informace o jednání zjistil Ekonomický deník ze soudních databáze.

Důchodce Jiří Hlávka je přítelem bývalého soudce Vrchního soudu v Praze Zdeňka Sováka. Zdeňka Sováka, s dalšími čtyřmi podezřelými, mimo jiné podnikatelem Milanem Bíbou a jeho přítelkyní Charlotte Mulénovou, policie zadržela předloni o prvním prosincovém víkendu. Sováka obvinila z nepřímého úplatkářství. Na přátelství se Zdeňkem Sovákem nyní zcela absurdně doplácí Jiří Hlávka. V brzké době by měl Hlávka stanout před mladoboleslavským soudem, protože se prý dopustil zločinu šíření nakažlivé lidské nemoci.

Kauzu iniciovali detektivové Národní centrály proti organizovanému zločinu, kteří si vyšlápli na soudce Sováka a v rámci sledování odchytili jeho přítele Hlávku.

Ten měl „v době nejméně od 4. 12. 2020 do 10. 12. 2020 na přesně nezjištěných místech, a to nejméně dne 4. 12. 2020 kolem 10:00 hodin v Praze, na adrese (Ekonomický deník ji neuvádí – pozn. red.), kdy osobně navštívil JUDr. Zdeňka Sováka, a dále dne 10. 12. 2020 v době kolem 11:40 hodin v Praze v ulici Sokolská a Ječná, směr Brno, pruh č. 1, kdy prokazatelně řídil motorové vozidlo Škoda Fabia, reg. zn. (Ekonomický deník ji neuvádí – pozn. red.), úmyslně porušil izolaci, která mu byla nařízena Krajskou hygienickou stanicí Středočeského kraje z důvodu pozitivního PCR testu na Covid-19 na dobu ode dne 2. 12. 2020 do 12. 12. 2020, přičemž karanténu měl vykonávat na adrese svého trvalého pobytu , a byl o karanténě řádně poučen, a tím, že se pohyboval mimo svého bydliště svým jednáním úmyslně zvýšil nebezpečí rozšíření nakažlivé lidské nemoci Covid-19″.

Tohoto jednání se podle policejních dokumentů měl Hlávka dopustit za situace, v rámci které byl na území České republiky z důvodu ohrožení zdraví v souvislosti s prokázáním výskytu koronaviru nařízen nouzový stav.

„Úmyslně zvýšil nebezpečí rozšíření nakažlivé nemoci u lidí a takový čin spáchal za jiné události vážně ohrožující život nebo zdraví lidí, veřejný pořádek nebo majetek, čímž spáchal zločin šíření nakažlivé lidské nemoci podle § 152 odst. 1, odst. 2 písm. b) trestního zákoníku,“ tvrdí policie.

Případ zpracovali detektivové NCOZ, kteří vyšetřovali soudce Sováka a dozoruje ho žalobce Milan Moc z Okresního státního zastupitelství v Mladé Boleslavi. Kdo zastupuje obžalovaného se Ekonomickému deníku zjistit nepodařilo.

Jiří Hlávka v přípravném řízení využil svého práva a k věci odmítl vypovídat.

Zdeněk Sovák uvedl, že osobu Jiřího Hlávky zná cca deset let a považuje ho za svého kamaráda. Vyloučil, že by ho Hlávka 4. prosince 2020 navštívil. Sovák podle svých slov nevěděl, že Hlávka měl být v karanténě kvůli onemocnění Covid-19 ani, že někdo z jeho okolí je pozitivní. O těchto skutečnostech se dozvěděl později po návratu z vazby.

Rodina Jiřího Hlávky v přípravném řízení také využila práva nevypovídat.

Typově odpovídající

Obvinění Hlávky i obžaloba je založeno na sdělení Krajské hygienické stanice Středočeského kraje, podle kterého byla Hlávkovi byla od 26. listopadu 2020 z důvodu kontaktu s Covid-19 pozitivním rodinným příslušníkem nařízena karanténa. Hlávka se v době trvání karantény podrobil dne 2. prosince 2020 PCR testu s pozitivním výsledkem, od tohoto data měl nařízenou domácí izolaci, a to nejméně do 12. prosince.

Policie soudu předkládá úřední záznam o průjezdech Hlávkova osobního motorového vozidla Škoda Fabia, kdy bylo kamerovým systémem zaznamenáno toto vozidlo 10. prosince v Praze na křižovatce ulic Sokolská Ječná směr Brno, v pruhu číslo 1, a vůz podle policie řídil Jiří Hlávka.

Policie operuje i s úředním záznamem o vyhodnocení zvukových nahrávek Krajské hygienické stanice Praha z 26. listopadu 2020 a ze dne 2. púrosince 2020. Na nahrávce z 26.listopadu je zaznamenána telefonická komunikace pracovnice hygienické stanice a Jiřího Hlávky, který byl upozorněn, že má od 26. listopadu nařízenou karanténu a informován o podmínkách jejího dodržování, kterou měl vykonávat doma.

Na nahrávce z 2. prosince je pak zaznamenána telefonická komunikace pracovnice hygienické stanice a Jiřího Hlávky, ve které byl upozorněn, že měl pozitivní PCR test a od 2. do 13. prosince mu byla nařízena karanténa.

Obžaloba operuje s nahrávkou za účelem „sledování osob a věcí“, tedy především soudce Sováka. Na videonahrávce ze 4. prosince 2020 je zaznamenána obrazová a hlasová komunikace v bytě Zdeňka Sováka „mezi osobami typově odpovídajícími Jiřímu Hlávkovi a Zdeňku Sovákovi a telefonický hovor mezi osobami Jiřím Hlávkou a Zdeňkem Sovákem.

Policisté také doložili usnesení české vlády z 20. listopadu 2020 o prodloužení nouzového stavu v souvislosti s epidemií viru SARS CoV-2 do 12. prosince 2020.

„Na základě důkazů shromážděných v přípravném řízení možno učinit závěr, že se obviněný Jiří Hlávka žalovaného jednání dopustil a po subjektivní a objektivní stránce naplnil znaky skutkové podstaty zločinu šíření nakažlivé lidské nemoci podle § 152 odst. 1, odst. 2 písm. b) trestního zákoníku,“ tvrdí žalobce Milan Moc.

Video pořízené kvůli korupci použitelné pro porušení karantény?

Připomeňme absurditu jednání policie, která žene před soud bagatelní případ, související s velkým korupčním, a neztotožnila přímo ani hlavního podezřelého. Tvrdí jen, že je osobou „typově odpovídajícími Jiřímu Hlávkovi“ a mává záběry ze silničních kamer.

Vedoucí odboru závažné hospodářské trestné činnosti Národní centrály proti organizovanému zločinu v kalendáři útvaru pro loňský rok. Její tým vyšetřoval kauzu soudce Zdeňka Sováka. Foto: Tomáš Rovný

Obžaloba taktéž zcela ignoruje stávající judikaturu, podle níž za a) telefonický pokyn, kterým je uložena povinnost setrvat doma v karanténě a podrobit se PCR testu, nelze pro absolutní nedostatek písemné formy vůbec považovat za rozhodnutí – viz. rozsudek Nejvyššího správního soudu.

Za b) je předmětem ochrany je u žalovaného paragrafu 152 trestního zákoníku ochrana života a zdraví, ale nikoliv jednotlivce, pročež hrozba nebezpečí nakažení jen u jednoho člověka uvedený znak „u lidí“ nenaplňuje – viz. rozsudek Nejvyššího soudu.

Před soudem bude dozajista otevřena otázka procesní použitelnosti nahrávky z bytu soudce Zdeňka Sováka. Ta byla povolena zjednodušeně pro skutek kvalifikovaný v sazbě 5 až 12 let odnětí svobody a nyní se jí policie a státní zástupce snaží uplatnit ve skutku kvalifikovaném v sazbě 2 až 8 let.

Navíc je celé obvinění zcela absurdně uměle vyšroubované nouzovým stavem kvůli pandemii koronaviru. Také tím se bude soud zcela jistě i s ohledem na již vyslovené judikáty, zaobírat.

Tento případ bohužel činí dojem, že detektivové NCOZ, kterým se ztratil řízený úplatek ve výši jednoho a půl milionu korun, se chtějí Zdeňkovi Sovákovi obyčejně pomstít, že jim případ neprochází tak hladce, jak si představovali. Jak jinak si totiž vysvětlit, proč bagatelní věc z konce roku 2020, kdy obžaloba představuje necelé tři stránky, protlačili ve spolupráci se státním zastupitelstvím k soudu až nyní.

Ekonomický deník se kauze soudce Sováka věnoval podrobně například ZDEZDE nebo ZDE.

Jan Hrbáček