Exprezident Zeman při jmenovací etapě soudců Foto: Pražský hrad

Dokument: Blažek navrhuje ke jmenování 51 nových soudců včetně žalobce Bodláka

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) navrhl ke jmenování 51 nových soudců. Je mezi nimi i ředitel odboru závažné hospodářské a finanční kriminality (OZHFK) Vrchního státního zastupitelství v Praze (VSZ) Marek Bodlák. Mezi kandidáty je ještě jeden státní zástupce a deset advokátů.

O tom, že od vrchní státní zástupkyně v Praze odchází její klíčový muž Marek Bodlák, již Česká justice informovala.

Nová vlna jmenování soudců se týká výhradně hlavního města a severní Moravy a Slezska. Na pražské obvodní soudy má zamířit 31 nováčků, zbytek k okresním soudům spadajícím pod Krajský soud v Ostravě.

Jmenný seznam soudců najdete zde.

Charakteristiky kandiátů: Soudci ke jmenování v září 2022.

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

Mezi kandidáty tradičně převažují ženy, je jich 35. Nejmladším uchazečům je 30 let, což je nejnižší možná hranice pro věk soudce. Nejstarším z kandidátů je právě státní zástupce Bodlák, kterému je 47 let a měl by posílit Obvodní soud pro Prahu 2. Druhým nominovaným státním zástupcem je jedenačtyřicetiletý Petr Babka z Krajského státního zastupitelství v Hradci Králové. Ten má působit u Obvodního soudu pro Prahu 6.

Z deseti navržených advokátů jich má sedm soudit u okresních soudů na severu Moravy, tři v Praze. Mezi ostatními nominovanými jsou převážně dosavadní asistenti soudců, dále tři justiční čekatelé a jedna personalistka České správy sociálního zabezpečení, která dříve pracovala na ministerstvu spravedlnosti v oddělení justičního dohledu.

Soudce obecných soudů jmenuje podle ústavy prezident republiky. Jeho rozhodnutí vyžaduje spolupodpis premiéra, proto seznam kandidátů vždy projednává vláda.

(čtk, epa)