Slovinští soudci už ve čtvrtek na hodinu přerušili práci Foto: PxHere

Ústavní soud odmítl stížnost bývalého žalobce potrestaného za přijetí úplatku

Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost Pavla Suchánka, jenž podle pravomocného verdiktu jako státní zástupce v Praze přijal úplatek. Od někdejšího soudce Ondřeje Havlína dostal 50.000 korun za ovlivnění případu. Justice mu vyměřila podmínku a peněžitý trest 200.000 korun. ÚS rozhodoval nedávno bez veřejného jednání, ode dneška je usnesení dostupné v internetové databázi.

Suchánek ve stížnosti tvrdil, že trestní řízení bylo vedeno jednostranně v jeho neprospěch, že justice nerespektovala princip presumpce neviny a že vzhledem k přetrvávajícím pochybnostem jej soudy měly zprostit obžaloby. Podle ÚS však pražské soudy nepostupovaly ani jednostranně, ani tendenčně.

„Naopak, obecné soudy přesvědčivě vyložily, na základě jakých skutečností (důkazů) dospěly k učiněným skutkovým a právním závěrům. Odůvodnění napadených rozhodnutí přitom tvoří jednotný celek svědčící o vině stěžovatele,“ stojí v usnesení.

Odsouzení za úmyslný trestný čin znamenalo pro Suchánka, který naposledy působil u Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 4, konec ve funkci žalobce. Už dříve byl dočasně zproštěn výkonu funkce.

Napoprvé obvodní soud Suchánka osvobodil. Rozhodnutí však zrušil odvolací senát. Podruhé obvodní soud uložil Suchánkovi dvouletý podmíněný trest, který pražský městský soud o rok zpřísnil.

Soudce Havlín přijal v roce 2013 úplatek 200.000 korun za ovlivnění případu opilého řidiče. Čtvrtinu peněz předal Suchánkovi, který měl jako státní zástupce případ na starosti. Protože však Suchánek následně zjistil, jak vysokou hladinu alkoholu v krvi řidič měl, stíhání nezastavil a podal obžalobu.

Suchánek už dříve uvedl, že za jeho obviněním stojí skupina lidí, která se mu chce pomstít za jeho činnost státního zástupce v době, kdy pracoval na velkých politických a hospodářských kauzách. Havlín byl za korupci a ovlivňování případů, které se většinou týkaly opilých řidičů, odsouzen před Suchánkem. Dostal pět let a tři měsíce. V září 2019 byl podmínečně propuštěn.

(čtk)