Semináře se kromě Lenaertse účastnili také další představitelé evropské i české justice Foto: NSS

Právní stát je základním kamenem EU, zaznělo na semináři v Brně

Zásahy do nezávislosti justice v jednotlivých státech Evropské unie podkopávají vzájemnou důvěru i společné uplatňování unijního práva, a přímo tím ohrožují právní stát v Evropě jako celku. Jde o dominový efekt, řekl dnes na mezinárodním semináři v Brně předseda Soudního dvora EU Koen Lenaerts. Tématem semináře, pořádaného Nejvyšším správním soudem u příležitosti českého předsednictví v Radě EU, byl význam právního státu v evropském kontextu.

Útoky na soudnictví v některém členském státě nelze podle Lenaertse odsunout stranou jako „záležitost někoho jiného“. „Naopak, vzhledem k zásadnímu postavení soudní nezávislosti v právním řádu EU jde o ‚záležitost každého‘,“ uvedl Lenaerts. Unie je podle něj založená na principu právního státu. „Pokud tato základní hodnota není respektována, všechny ostatní hodnoty se stávají prázdnými sliby,“ doplnil předseda Soudního dvora EU.

Semináře se kromě Lenaertse účastnili také další představitelé evropské i české justice, včetně předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského nebo zástupců nejvyšších správních soudů z Německa, Francie, Itálie, Beneluxu či Skandinávie. Diskutovali o způsobech, jak udržet, posílit, ale také obnovit důvěru a dialog mezi všemi členskými státy a jejich soudy, a to jak na půdorysu nedávných rozhodnutí Soudního dvora, tak ve světle současné mezinárodní situace.

Evropská unie se předloni přes odpor Maďarska a Polska dohodla na nařízení, které čerpání z unijního rozpočtu podmiňuje mimo jiné nezávislostí justičních orgánů. Po podnětu Budapešti a Varšavy loni Soudní dvůr EU potvrdil soulad takového postupu s unijním právem.

Na semináři v Brně se hovořilo také o mechanismech kontroly ze strany Evropské komise a Rady EU nebo o roli národních soudů při uplatňování evropského práva.

„Ačkoliv se může zdát, že jde o téma abstraktní či vzdálené, ve skutečnosti se princip právního státu projevuje v našem každodenním rozhodování velmi konkrétně. Zvlášť v současné době si uvědomujeme, jak je důležité tuto hodnotu chránit,“ uvedla místopředsedkyně Nejvyššího správního soudu Barbara Pořízková.

(čtk)