Poskytování sociálních služeb v České republice je vymezeno zákonem č. 108/2006 Sb., o sociálních službách Foto: Pixabay

Stát letos opět dofinancuje sociální služby. Hrajeme vabank, upozornil poslanec

Stát dofinancuje sociální služby částkou 3,2 miliardy do konce roku. Informaci vzali na vědomí poslanci výboru pro sociální politiku. Poskytovatelé služeb nemohou dopředu počítat s ničím. Hrajeme s nimi vabank, zazněla na výboru kritika způsobu financování sociálních služeb v České republice. Sociální politika státu bude v roce 2023 stát o 12 procent více prostředků.

Kritice však předcházela chvála za to, že byla částka uvolněna z rozpočtu na rok 2022 a že se to stalo relativně brzy. Máme informace o tom, že na krajských úřadech už proběhla zasedání dotačních komisí na přelomu srpna a září a poskytovatelé tedy částku dofinancování už znají, uvedla před výborem náměstkyně ministerstva práce a sociálních věcí Zdislava Ostrčilová.

Podle jejích slov debatu provázely úvahy, zda a jak zohlednit energetickou situaci. Ministerstvo práce a sociálních věcí zjistilo, že situace je u různých poskytovatelů různá, někdo má fixované ceny, někdo nikoli. Proto energetická situace v návrhu na navýšení zohledněna není. Ministerstvo vycházelo z loňských žádostí, a nevypisovalo další dotační kola kvůli administrativní náročnosti, popsala náměstkyně ministra.

Rozhodnutí dofinancovat sociální služby ocenil rovněž předseda výboru Vít Kaňkovský (KDU-ČSL), podle kterého debata na krajích, která tomu předcházela, nebyla jednoduchá, což mohou potvrdit poslanci, kteří jsou současně krajští zastupitelé.

Podle poslance Jiřího Navrátila (KDU-ČSL) se poskytovatelé historicky poprvé na zasedání Asociace krajů dozvěděli už v září, že jsou pro ně peníze. Systémová vada financování sociálních služeb však odstraněna nebyla. „Apeluji na to, aby došlo k dlouhodobému financování sociálních služeb. Hrajeme tady vabank, jak se to ve sněmovně uhraje, poskytovatelé nemohou dopředu počítat s ničím,“ uvedl poslanec Jiří Navrátil s tím, že situace se bude opakovat příští rok.

Cucání z prstu

Poslance rovněž mrzí „cucání z prstu“, situaci, kdy do poloviny roku musí kraje uvést, kolik peněz budou potřebovat. „Teprve v těchto dnech přicházejí požadavky poskytovatelů,“ podotkl poslanec a uvedl příklad Prahy, která požadavek „přehodila“ o dvě miliardy, tedy chtěla pět, aby dostala tři.

Kolik je vlastně vyčleněno prostředků v návrhu státního rozpočtu pro rok 2023 na sociální politiku státu, zajímalo poslance Igora Hendrycha (ANO). Na to odpověděl poslanec Jiří Navrátil, který přišel z jednání o rozpočtového výboru. Podle jeho slov je v rozpočtu na sociální služby pro rok 2023 alokováno 26,352 miliard, což je meziroční nárůst o 12%.

Po této krátké debatě poslanci přijali usnesení: „Po úvodním slově náměstkyně ministra práce a sociálních věcí Zdislavy Odstrčilové a po rozpravě výbor pro sociální politiku Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR bere na vědomí informaci k bodu Financování sociálních služeb.“

Irena Válová